Droomhuis in Het Zoute: ‘Van een weinig opwindende ruimte hebben we een juwelendoos kunnen maken’

© Stephan Julliard

Zowat alles aan deze indrukwekkende villa in Het Zoute werd onder handen genomen en vernieuwd, tot de voorkant toe. ‘We wilden een bijzondere eerste indruk wekken’, vertellen de ontwerpers. Missie geslaagd.

Ze kent Het Zoute heel goed. Als hoofdberoep runt de eigenares – die graag anoniem blijft – een evenementenlocatie in de buurt van Brussel, maar zij en haar man hebben ook een aantal eigendommen in Het Zoute gerenoveerd. Meestal doen ze de inrichting zelf, maar toen het koppel deze villa van 800 m2 voor zichzelf kocht, beseften ze dat ze ditmaal echte designprofessionals nodig hadden. Ze deden een beroep op Olivier en Hélène Lempereur. De twee ontwerpers volgden een opleiding bij Andrée Putman en begonnen in 1998 hun eigen bedrijf. Nu hebben ze kantoren in Brussel en Parijs. ‘Ik had nooit kunnen doen wat zij doen’, geeft de eigenares toe. ‘Dit huis had vakmensen nodig.’

Droomhuis in Het Zoute: 'Van een weinig opwindende ruimte hebben we een juwelendoos kunnen maken'
© Stephan Julliard

Droomhuis

De zonovergoten achtergevel op het zuiden, de kalme ligging aan het eind van een doodlopende straat en een schitterende tuin van bijna een halve hectare maken van deze woning een droomhuis. Het werd gebouwd aan het einde van de jaren zestig, en werd al eerder gerenoveerd door de Belgische architect Marc Corbiau. Destijds in opdracht van een kunsthandelaarskoppel dat ook de legendarische landschapsarchitect Jacques Wirtz inschakelde om de tuin te ontwerpen. ‘Die tuin was uitzonderlijk mooi’, geeft de huidige bewoonster toe. ‘Maar omdat de vorige eigenaars er kunstwerken in tentoonstelden, was hij in compartimenten onderverdeeld. We wilden er graag meer openheid in brengen.’

Droomhuis in Het Zoute: 'Van een weinig opwindende ruimte hebben we een juwelendoos kunnen maken'
© Stephan Julliard

Ook het huis onderging een complete metamorfose. De elektriciteit en het sanitair waren verouderd, het interieur voelde bedompt aan en er waren ernstige problemen met de isolatie. ‘In de grote slaapkamer was het ontzettend koud’, vertelt ze. ‘In de winter moest je bijna met een muts op slapen.’ Met de hulp van de plaatselijke architect Hans De Keyser maakten de bewoners de ramen groter, ze vervingen de dakpannen door een rieten dak, en sloopten zowat alles uit het interieur. Enkel een kast op de mezzanine in de grote slaapkamer en de boekenplanken in de zitkamer werden behouden.

Droomhuis in Het Zoute: 'Van een weinig opwindende ruimte hebben we een juwelendoos kunnen maken'
© Stephan Julliard

Eerste indruk

Het eerste wat de Lempereurs te doen stond, was een volledig nieuwe indeling van het huis bedenken. De master suite met zijn schitterende gewelfde plafond werd afgescheiden van de rest van het huis. Ze zetten het bed op zo’n plaats dat de bewoners rechtstreeks uitkijken op de achtertuin en het zwembad. ‘Het zicht is zo schitterend dat ik ’s morgens soms niet eens uit bed wil komen’, lacht de eigenares.

Droomhuis in Het Zoute: 'Van een weinig opwindende ruimte hebben we een juwelendoos kunnen maken'
© Stephan Julliard

Omdat ze dol is op koken en graag gasten ontvangt, wilde ze een professionele keuken. Haar man, die een passie heeft voor fijne wijnen, koos voor een enorme wijnkelder. Beide kregen een plaats in het hart van het huis. Muren werden vervangen door transparant glas, zodat je zicht krijgt op de honderden keurig gerangschikte wijnflessen. Al even bijzonder is de eetkamer, die nog groter lijkt dankzij het spiegelende roestvrijstalen plafond dat de geometrische wandpanelen van leer en ingelegd stro weerkaatst. ‘Van een weinig opwindende ruimte hebben we van die kamer precies een juwelendoos kunnen maken’, vertelt Olivier Lempereur.

Droomhuis in Het Zoute: 'Van een weinig opwindende ruimte hebben we een juwelendoos kunnen maken'
© Stephan Julliard

Tijdens de werken kregen de interieurontwerpers ook het verzoek om de voorkant van het huis een nieuwe look te geven. Ze creëerden een grote vijver met in het midden een eiland waarop één boom oprijst. De gevel werd bekleed met een paneel van horizontale staven van geschilderd staal. ‘We wilden een bijzondere eerste indruk wekken’, zegt Hélène. Daar zijn ze wonderwel in geslaagd.

Hélène en Olivier Lempereur

– Ontmoetten elkaar op het bureau van Andrée Putman.

– Zetten hun eigen bedrijf op in 1998 met kantoren in Brussel en Parijs.

– Werkten samen met architect Norman Foster en designer Philippe Starck aan de South Beach Tower in Singapore.

– Kochten vorig jaar de vroegere villa van formule 1-piloot Jacky Ickx en maakten er hun gezinswoning van. Ze voegden er een uitbouw van 980 m2 aan toe waar ze hun lifestyleconcept aan cliënten voorstellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content