De gulden middenweg: wat is het midimalisme en hoe haal je deze interieurtrend in huis?

Hannelore Veelaert

Zijn strakke witte huizen je te kil en overvolle barokke interieurs te onrustig, dan is de nieuwste decotrend iets voor jou: midimalisme biedt het beste van twee werelden. Een pleidooi voor ‘la simplicité compliquée’.

Dat niemand hier eerder aan gedacht heeft, denken we wanneer we al scrollend het Engelse woord ‘midimalism’ voorbij zien komen. De jongste interieurtrend – op TikTok heet het middlemalism – is precies wat je denkt dat het is: de gulden middenweg tussen minimalisme en maximalisme. Een interieur dat opgeruimd en rustig oogt, maar ook frivole elementen heeft.

Trendwatcher Hilde Francq: ‘Na een lange minimalistische periode met veel Scandinavische invloeden, combineren we die soberheid steeds vaker met opvallende, persoonlijke stukken en met meer kleur. Of: eenvoud meets expressie.’

Klooster zonder clutter

Om de midimalismetrend goed te snappen, even een spoedcursus: met minimalisme bedoelen we uitgepuurde interieurs waarin niks te veel staat. Spierwitte, spaarzaam ingerichte interieurs waarin alle sporen van het dagelijkse leven – de clutter – keurig zijn weg-gestopt in greeploze kastenwanden. Het idee: alle visuele chaos elimineren voor een sereen, kloosterachtig huis waar je prikkelarm tot rust kunt komen. Less is more, de beroemde uitspraak van de modernistische architect Ludwig Mies van der Rohe, klinkt mooi en pakt goed op foto. Maar het dogma is velen te rigide, en minimalisme werd ervan beschuldigd kille, strenge, oncomfortabele en zelfs onmenselijke interieurs op te leveren.

Lees ook: Wat schuilt er achter het masker? Kijk binnen in een Antwerps art-decoappartement vol Afrikaanse kunst

Aan de andere kant van het interieur-spectrum vinden we – je raadt het al – maximalisme. Bruisende woningen waarin allerhande kleuren, patronen, texturen en stijlperiodes worden gecombineerd. Aanhangers voelen zich opgeladen en geïnspireerd door de overdaad. Hun interieur is hun persoonlijke droomwereld; een vlucht uit de dagelijkse sleur. Maar hun adagium – Less is a bore and more is more – is voor veel anderen juist rommelig of overweldigend. Alsof je tegelijk naar de radio luistert en tv-kijkt terwijl een huisgenoot een andere ringtone kiest. Een kakofonie waarin overdaad schaadt.

midimalisme
Evenbeeld – Philippe Corthout

Wat is midimalisme?

Enter: het midimalisme. Het beste van twee werelden, waarin er voldoende visuele rust is, maar ook ruimte voor persoonlijke rommeltjes, kleur en deco- objecten die je huis tot een gezellige, leefbare plek maken. Terwijl maximalistische en minimalistische interieurs polariseren, is het midimalisme een stijl waarbij bijna iedereen zich goed voelt.

Vergelijk het met de minirok of de maxi-jurk. Niet iedereen kan of wil die dragen, terwijl een midirok elk figuur flatteert. ‘Ik had eerlijk gezegd nog nooit van de term gehoord, maar hij sluit heel goed aan bij wat wij doen’, zegt interieurarchitect Sam Peeters van Studio Contekst. ‘Wij flirten graag met extremen: een interieur moet humor hebben, maar ook de nodige sérieux. We hebben respect voor de bestaande situatie, maar zijn niet bang om een gewaagd statement te maken. Die dualiteit voel ik ook in de term midimalisme.’

Lees ook: Laat maar knallen: 6 manieren om felle kleuren te integreren in je interieur

Ook voor de Leuvense interieurarchitect Erica Jacobs is de term even nieuw als toepasselijk. ‘Ik gebruik graag veel ­verschillende materialen en kleuren om een nonchalante sfeer te bekomen. Al die elementen in balans brengen is een uit­daging, want het mag niet te zwaar ogen, maar ook niet te saai.’ De keuken die ze creëerde in een Gentse interbellum­woning (zie boven) is een mooi voorbeeld: ze combineert er een blauwe mortexvloer met zalmroze kastdeurtjes, spiegels en een sculpturale marmeren dampkap.

Interieurarchitect Valérie Vanermen noemt midimalisme ‘la simplicité compliquée’. ‘Ik hou van klassieke interieurs, maar meng er altijd hedendaagse toetsen in. En ik ben dol op kleur, maar altijd in combinatie met neutrale elementen. In mijn eigen bijkeuken (zie onder) koos ik voor gele kastdeurtjes in contrast met de bleke vloer. Het werkblad van inox zorgt voor de nodige koelheid en frisheid, als tegenwicht voor het geel. En de witte legboorden compenseren dan weer het gekleurde servies dat erop staat’, legt Vanermen uit.

Annick Vernimmen

Zonder naam geen bestaan

In een wereld waarin de – soms absurde – interieurtrends elkaar opvolgen, is midimalisme een verademing. Of ging u al overstag voor cottagecore (landelijke romantiek), dark academia (duistere Harry Potter-vibes), cluttercore (rond­slingerende rommeltjes), Japandi (een mix van de Scandinavische en de Japanse esthetiek) of Taiwancore (de opvolger van Japandi)?

Meer dan een trend, is midi­malisme een manier van leven, net als minimalisme en maximalisme. Het is een verlengstuk van wie je bent als persoon. Criticasters kunnen opperen dat het leidt tot middelmatigheid, mossel noch vis. Maar het is juist andersom, omdat het persoonlijke interieurs oplevert. Er is wel een andere belangrijke kanttekening. Dit soort interieurs – gematigd en met veel persoonlijke toetsen – bestaat al lang.

Wat wel nieuw is, is de naam. En dat is belangrijker dan je misschien zou vermoeden. Volgens taalfilosofen kan iets pas bestaan als er een naam voor is. Pas als een nieuw fenomeen, idee of product benoemd wordt, kunnen we erover praten en kan het bekend worden. Dat vindt ook Hilde Francq: ‘Pas wanneer een trend een naam heeft, begrijpt iedereen wat deze inhoudt en kan het ook effectief een beweging worden in de toekomst.’

In 10 stappen naar een midimalistisch interieur
1. Evenwicht is het sleutelwoord. Neem elementen uit het minimalisme én het maximalisme en mix ze tot jouw persoonlijke sweet spot op het interieurcontinuüm.
2. Start met een neutrale basis zoals muren in (gebroken) wit.
3. Gebruik kleur volgens de 60-30-10-regel: een neutrale basiskleur voor 60% van de ruimte, een iets opvallendere tint voor 30% en een accentkleur voor de laatste 10%.
4. Een gewaagdere kleur op de muur counter je met een neutrale vloer en plafond. En vice versa.
5. Omarm prints, maar met mate: kies er één of twee, combineer ze met egale kleuren of ga voor ton-sur-ton. Kies voor grote oppervlaktes – een zetel, bedsprei of tafellaken – en ­­ga sowieso niet voor te opvallende prints.
6. Als je voor behang gaat, kies dan voor een klein dessin. Of behang enkel de bovenste of onderste helft van de muur en verf de rest.
7. Kies één opvallend meubelstuk als blikvanger in je interieur.
8. Bundel je persoonlijke spullen op één plek, bijvoorbeeld in een boekenkast of op de schouw. Of maak een gallery wall – een wand vol kunstwerken en foto’s.
9. Houd rekening met de stijl van je huis. Bloemenprints, een inox keuken of theatrale gordijnen hebben een ander effect in een loft of een herenhuis dan in een boerderij of mid-century appartement.
10. Verwacht niet dat het meteen lukt. Midimalisme is geen kant-en-klaar zelfbouwpakket dat je in no time in elkaar schroeft. Wel een trial-and-errorproces waarbij je dingen toevoegt en weghaalt tot het evenwicht goed zit.

Lees ook: Van schrijnwerkerij naar stilteplek: een blik in de verscholen Parijse designwoonst van schoenenontwerper Joeri Van Yper

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content