Binnenkijken bij een totaalrenovatie met oog op de toekomst: ‘We willen niet voortdurend geconfronteerd worden met het feit dat we naar het einde toeleven’

© LUC ROYMANS

Een klassieke woning uit de jaren zestig renoveren met het oog op levenslang wonen: zestigers Sabine en Joris pakten het grondig aan. Hun thuis in Sint-Martens-Latem garandeert nu een comfortabele en onafhankelijke oude dag. “We wilden niet wachten tot we met pensioen zijn, maar tijdig de renovatie plannen.”

Wat Sabine en Joris wilden was duidelijk: een plek waar ze niet alleen vandaag comfortabel zouden leven, maar ook voorbereid zijn op de toekomst. “Met in gedachten hoe het mijn moeder verliep”, vertelt Sabine Pauwaert (61). “Zij woonde tot een maand voor haar overlijden in haar huis, met de nodige zorg en hulp, maar ook met veel obstakels en een gebrek aan mobiliteit.”

De benedenverdieping van de jarenzestigwoning werd gestript en heropgebouwd tot een lichtrijke en circulaire leefruimte.
De benedenverdieping van de jarenzestigwoning werd gestript en heropgebouwd tot een lichtrijke en circulaire leefruimte. © LUC ROYMANS

“Het idee was om onze thuisomgeving te renoveren zonder dat we voortdurend geconfronteerd zouden worden met het feit dat we ouder worden, naar het einde toeleven”, vult Joris Allaert (64) aan. En dus beslisten ze professioneel advies in te winnen bij Studio Haan, het Gents bureau voor architectuur en interieur van hun dochter Natalie Allaert en partner Hannes Oppeel. “We wilden niet wachten tot we met pensioen zijn, maar tijdig de renovatie plannen. En we moedigen na ons verbouwingsavontuur iedereen oprecht aan om na te denken over toekomstige behoeften, want de aversie voor verandering wordt met de ouderdom alleen maar groter.”

Een op maat gemaakte kastenwand doet dienst als centraal meubel.

Telkens een andere woning

De renovatie startte in september 2016 en duurde een jaar. Terwijl Sabine en Joris op de eerste verdieping woonden, werd de gelijkvloerse verdieping volledig heringericht om ruimte te creëren voor een comfortabele, open en lichtrijke leefomgeving. Met een op maat gemaakte kastenwand als centraal meubel. “Een bewuste onderhoudsvriendelijke beslissing om zo weinig mogelijk mobiele meubelen te hebben”, vertelt Joris. “De kasten verspringen ongelijkmatig om de beleving van de woonruimte te optimaliseren en een kantoorruimtegevoel te vermijden. Bovendien is de unit multifunctioneel, met zowel praktische opbergruimte als een verborgen plek voor de tv en een ingebouwde kachel: die laatste op vraag van Sabine, die niet wilde inboeten aan gezelligheid.”

Alle deuren zijn voorzien van onzichtbare SOSS scharnieren die 180 graden draaien, waardoor ze in open toestand mooi tegen de muur staan en niet hinderen.
Alle deuren zijn voorzien van onzichtbare SOSS scharnieren die 180 graden draaien, waardoor ze in open toestand mooi tegen de muur staan en niet hinderen. © LUC ROYMANS

De vloer werd geïsoleerd en voorzien van vloerverwarming. Alle deuren en openingen zijn breder gemaakt, met het oog op mobiliteit. “Als je morgen in een rolstoel zit, moet je nog vrij in huis kunnen bewegen”, benadrukt Sabine. “Daarnaast creëren de deuren, die honderdtachtig graden kunnen opendraaien, telkens opnieuw een andere woning”, vult architect Natalie Allaert aan. “Daarmee kunnen ze inspelen op de behoeften van het moment, maar ook op beleving, gevoel en comfort. Van een open en lichtrijke leefomgeving tot gezellige, afgesloten zit- en rustruimtes. De fitnessruimte annex wasruimte kan dan weer eenvoudig omgebouwd worden tot een slaapkamer. De inloopdouche is er al, en de aanwezige wasmachine en droogkast verhuizen dan naar de kast in de hal, waar de nodige aansluitingen voorzien zijn.”

Het kleurenpalet van het interieur is bewust eenvoudig, om de groene omgeving via de ramen maximaal binnen te laten komen.
Het kleurenpalet van het interieur is bewust eenvoudig, om de groene omgeving via de ramen maximaal binnen te laten komen. © LUC ROYMANS

Meer dan een bed verhuizen

‘Functioneel esthetisch ontwerpen’ was de mantra van de renovatie. Zo komen in het interieur overal houten elementen als berkenmultiplex terug om een warme sfeer te creëren. De vloer werd afgewerkt in lichtgroene Mortex om de natuurlijke omgeving naar binnen te halen. De integratie van domotica was eveneens een must voor Studio Haan. Zo kunnen verlichting en elektrische apparaten eenvoudig worden bediend.

De persoonlijkheid van Sabine en Joris is met de woning verweven, wat volgens Studio Haan het belangrijkste is in elk ontwerp.
De persoonlijkheid van Sabine en Joris is met de woning verweven, wat volgens Studio Haan het belangrijkste is in elk ontwerp. © LUC ROYMANS

En ook de persoonlijkheid van Sabine en Joris zit verweven in het ontwerp. Erfstukken en dierbare objecten – zoals de piano uit 1901 of het bureaumeubel van de vader van Joris – vind je er terug, net als de kunst en beelden van Sabine die een plaats kregen in de verschillende nissen van het centrale meubel. Levenslang wonen gaat namelijk over veel meer dan het verplaatsen van een bed in huis. Het gaat over een plek creëren waar je je goed voelt. Waar je kunt leven zoals je wilt, zonder in te boeten aan comfort. Of hoe door de samenwerking met een professioneel ontwerper het langzaam ouder worden minder gewichtig gaat aanvoelen.

Een totaalrenovatie voor levenslang wonen: 6 tips van Studio Haan

1. Denk na over je wensen en angsten met betrekking tot levenslang wonen. Laat het verleden los en projecteer jezelf in de toekomst. Bekijk de totaalrenovatie als een kans om een huis op maat te creëren dat aansluit bij wie je bent en wat je wilt in het leven.

2. Laat je niet verleiden om alleen het hoogstnoodzakelijke te renoveren. Het professioneel advies van een architect helpt om het grotere plaatje te zien en de juiste keuzes te maken. Gentenaars kunnen ook terecht bij de stadsdienst Zelfstandig Wonen voor gratis advies van ergotherapeuten.

3. Bereid je woning voor op toekomstige technologische ontwikkelingen met domotica of zet de voorzieningen klaar voor een later gebruiksgemak.

4. Associeer levenslang wonen niet met negatieve gedachten. Zorg voor mobiliteit en circulatie in huis, zonder dat het een confrontatie wordt met het ouder worden.

5. Creëer ruimtes die meegroeien met je gezinssituatie en de verschillende zorgfasen, want doorheen je hele leven zul je andere behoeften hebben. Een goed ontwerp verzoent deze behoeften en zorgt voor langdurig comfort. Zo kan de deur naar de bovenverdieping bij Sabine en Joris gesloten worden om meer intimiteit te creëren in de woonkamer, maar het is ook een manier om later een inwonende zorgverlener een gescheiden woonunit in de woning te geven.

6. Zie de renovatie als een kans om niet alleen technische aspecten aan te pakken, maar ook de indeling van de ruimtes te heroverwegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content