Architectuur op mensenmaat

© Anna Heringer

De architecte Anna Heringer verwierf internationaal naam en faam met gebouwen van hout en leem.

De Brusselse Fondation pour l’Architecture pakt uit met een originele tentoonstelling over het oeuvre van architect Anna Heringer (34), die internationaal naam en faam verwierf met gebouwen van hout en leem.

Het idee dat de hedendaagse architectuur niet zonder veel glas, staal en beton kan, is een mythe. Architecte Anna Heringer bewijst dat je net zo goed met ecologische materialen en traditionele technieken aan hedendaagse vormgeving kunt doen.

In Bangladesh realiseerde ze enkele toonaangevende projecten met een sterke uitstraling. In het arme Rudrapur bouwde ze een handgemaakte school. Het gaat om een prachtig gebouw van bamboe, leem en stro, helemaal vervaardigd volgens de plaatselijke traditie en door de dorpelingen zelf. Het gebouw is uiteraard volledig ecologisch.

Prestigieuze prijs

Daarnaast bouwde ze ook een school voor electriciens, zonder externe energietoevoer, maar met zonnepanelen. Heringer is niet aan haar proefstuk toe: onder meer ook in Zuid-Afrika realiseerde ze interessante ecologische projecten die qua vormgeving sterk zijn.

Hiervoor kreeg ze tal van onderscheidingen zoals de prestigieuze Prijs Aga Khan in 2007. Met deze expositie wil de Fondation pour l’Architecture bewijzen dat de hedendaagse bouwkunst ook anders kan, milieuvriendelijker en meer op mensenmaat geschoeid.

Piet Swimberghe

Deze interessante expo loopt in De Loge, Kluisstraat 55 te 1050 Brussel, nog tot 28 augustus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content