Wit op wit: kenner Dennis van den Buijs tipt de beste wijnen om bij asperges te drinken

wijn bij asperges
© Getty Images

Wijnkenner Dennis van den Buijs schenkt klare wijn. Deze week ontrafelt hij het geheim achter de innige band tussen sauvignon blanc en asperges.

Huwelijken die eeuwig duren: ze bestaan! Tussen asperges en sauvignon blanc bijvoorbeeld. Er bestaat zelfs een wetenschappelijke verklaring voor. Zowel in de wijn als in het witte goud zit een molecule die voor een vegetale groene smaak zorgt: methoxypyrazine. In sauvignon blanc levert ze aroma’s van groene paprika, vers gemaaid gras, kruisbes of zelfs asperge zelf op. Die geuren slaan een smaakbrug naar de groente.

Een relatie blijft spannend als de partners net voldoende van elkaar verschillen. De speelse sauvignon blanc heeft citrustoetsen als tegengewicht voor de asperges. De frisse zuren van de wijn snijden dan weer dwars door boterige en romige sauzen zoals bij asperges à la flamande.

Een relatie blijft spannend als de partners net voldoende van elkaar verschillen.

De begeerlijke bruid sauvignon blanc werd geboren in Bordeaux. Ze groeide op in de Loire, beleefde een rokerige puberteit in Pouilly-Fumé en kreeg wereldfaam dankzij haar teruggevonden elegantie in Sancerre. Daarna begon de druif aan een wereldtournee. Met succes, want ondertussen is de druif in zowat elk wijnland ter wereld aangeplant.

In koelere klimaten, zoals bij ons of in de Italiaanse Alpen, levert dat strakke wijnen op. Zuren staan centraal, naast toetsen van citroen, wit steenfruit en gras. Waar de druif meer zon ziet, daalt de aciditeit en verschijnen tropische fruittoetsen. In Chili of Zuid-Afrika proef je ook ananas of passievrucht in sauvignon blanc.

Ondanks het huwelijk met asperges, kan een slippertje geen kwaad. Thaise curry’s, kruidige salades, zalm met dille en sushi zijn droompartners voor een sensuele sauvignon blanc. Ook in de wijngaard beleeft de druif avontuurtjes. Na een onvergetelijke ontmoeting met de imposante wijnstok cabernet franc ontstond de liefdesbaby: cabernet sauvignon. De rest is wijngeschiedenis.

wijn bij asperges

1. Sauvignon Blanc Reserve, Diemersdal, Zuid-Afrika, 16,45 euro mundi-vinum.be

Fruitplezier van kiwi, kruisbes en passievrucht. Lekker fris dankzij de koelte van Atlantische oceaan.

2. Sauvignon Blanc ‘Whole Bunch Fermented’, Pegasus Bay, Nieuw-Zeeland, 22,45 euro, adbibendum.be

Wijn van overrijpe druiven. Kruidige complexiteit. Drink ’m niet te koud. Past bij kazen.

3. Raif, Castelfeder, Zuid-Tirol, Italië, 22,81 euro, wijnenjacobs.be

Als een frisse bergwind. Met een zuurtje, maar ook citroenschil en witte bloesem. Intens elegant, lang zinderende afdronk. Ideaal bij pure vis.

4. Sauvignon Blanc, Sattlerhof, Südsteiermark, Oostenrijk, 16,65 euro, mondevino.be

Paprika, vlierbes en minerale toetsen. Biologische wijn uit een regio in opmars. Past bij quiche met zalm en broccoli.

Lees ook: Bruisend Henegouwen: kenner Dennis van den Buijs keurt schuimwijnen van eigen bodem

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise