Heerlijk, zo’n fris glas rosé. Maar moet die wijn uit de Provence komen? Wijnkenner Dennis van den Buijs breekt een lans voor Belgische rosé.
Vergeet Roger, hier komt Rosé De Vlaeminck. Onze plat pays brengt namelijk ook heerlijk frisse en fruitige roséwijnen voort. Al gebeurt dat voorlopig nog niet zo vaak. We zijn op dit ogenblik bovenal een land van witte (sprankelende) wijnen. Minder dan een op de tien flessen Belgische wijn kleurt roze. Maar dat hoeft geen reden te zijn om ze niet te proberen.
Belgische roze bubbels zijn veel meer dan een aperitief en gaan goed bij vis of kaasschotels.
Rosé is afkomstig van blauwe druiven en die zijn net dat tikkeltje moeilijker te kweken in een grauwer en natter klimaat. Daarom is er in zeer natte jaren ook amper rode Belgische wijn. Maar niets is onmogelijk voor wijnbouwers die het leven door een roze bril zien. De keuze van de druif kan helpen: niet zelden is een Vlaamse rosé (deels) gemaakt van schimmelresistente druivenrassen, ook wel PiWi’s genoemd. Rassen als rondo, regent of monarch kunnen lang aan de wijnstok rijpen, met minder risico op een ziekte die het fruit kapot maakt.
Sprankelende roséwijnen zijn een ander antwoord op ons koele klimaat. Om bubbels te maken heb je druiven nodig met veel zuren erin. Die kun je perfect kweken in een minder zonnig klimaat zoals het onze. Zelfs in ‘lastigere’ jaren. Nog al te vaak wordt gedacht dat een roze schuimwijn mierzoet is. Maar die stijl van wijn vind je amper in België. Belgische roze bubbels zijn veel meer dan een aperitief en vlot inzetbaar bij oosterse gerechten, vis of kaas.
De locatie is nog zo’n factor. West-Vlaamse wijnbouwers gaan prat op de temperende invloed van de Noordzee op hun wijngaarden. De koele zeebries geeft ook in warme zomers fraîcheur aan de druiven, zodat die wel perfect aromatisch rijp kunnen worden. Die twee kenmerken heb je nodig voor een goede rosé. Recent werd ook BelBul gelanceerd, een keurmerk voor kwalitatieve mousserende wijnen uit eigen land, ook rosé. Nog argumenten nodig of is je nazomerse fles al besteld?
Geproefd en gekeurd: Belgische rosé
1. Rosé Cruysem, Kruisem, Oost-Vlaanderen, 23,50 euro, lambrechtwijnen.be
BelBul uit de Vlaamse Ardennen. Wijnmakers Kathy en Bart volgden les in de Champagne. Pompelmoeskleurig. Fruitig maar complex. Perfecte maaltijdbubbel.
2. Mérula Rosé, Brugge, West-Vlaanderen, 16,75 euro, merulawines.com
Marino Moenaert gebruikt de resistente druiven monarch en johanitter. Stille rosé die luid uit het glas springt. Krokante zuren, rode bessen. De polderzon in een glas.
3. Wiscoutre Rosé, Entre-Deux-Monts, Heuvelland, West-Vlaanderen, 20,24 euro, wijnendeclerck.be
BelBul met weelderige briochegeur en aroma’s van knapperig rood fruit. Rustte dertig maanden sur lattes. Karakterbubbels voor een prijsje.