Welke wijn begeleidt het wildseizoen? Kenner Dennis van den Buijs tipt 4 beestige flessen

wild
© Getty Images

Onze wijnkenner schenkt klare wijn en proeft van de nieuwe trends. Deze week serveert hij wilde wijnverhalen en beestige flessen.

De natuur is genadeloos ironisch. Een succulente pinot noir past perfect bij een stukje wild. Maar ook herten, everzwijnen, duiven en zelfs bavianen zijn dol op de druiven die hun eigen geschoten vlees wonderwel begeleiden. Bij Italiaanse wijnmakers zit er een gezonde dosis rancune bij elke hap pappardelle al cinghiale (pastagerecht met wildzwijn) die ze nemen. Wilde zwijnen teisteren hun wijngaarden. Twee zomers geleden verdween er bij een wijnboer tien ton druiven in een vingerknip: het pijnlijke resultaat van de nachtelijke passage van het dier en zijn horde hongerige nakomelingen. In de Toscaanse regio Chianti loopt het jaarlijks verlies door vraatschade in de miljoenen.

Ook in Spanje, Frankrijk, Duitsland, de Balkan en Centraal-Europa kampen wijnboeren met dat probleem. De everzwijnpopulatie blijft maar stijgen. Een lage elektrische draad rond de wijngaarden moet helpen tegen de vretende snuiters. Iets hoger hangt er soms nóg een stroomdraad tegen reeën en herten. Ook die dieren denken vooruit naar uw civet de biche en marineren hun binnenkant maar wat graag met rijpe druiven, vers van de wijnrank geknabbeld.

In de bergwijngaarden van de Zuid-Afrikaanse Kaap vinden bavianen elk seizoen een nieuwe gedekte tafel. Als lenteaperitief de jonge scheuten, de bloemknoppen tussendoor en de druiven als herfstig hoofdgerecht. Wijnboeren hebben al van alles geprobeerd: vuvuzela’s, plastic slangen, ingehuurde stenengooiers en zelfs leeuwengebrul. Wild is dus wild van druiven. Klinkt kolderiek, maar tegelijk is het een pijnlijke spiegel voor de mensheid. Want of het nu komt door onze ongebreidelde expansiedrang, of door grillige klimaatveranderingen: steeds meer wilde habitat verdwijnt, inclusief de logische voedselbronnen van veel dieren. Kun je het hen dan kwalijk nemen dat ze zich tegoed doen aan de weinige rijpe vruchten die er laat op het jaar nog zijn?

1. Llebre, Tomàs Cusiné, Costers del Segre, Spanje, 12,25 euro, wijnen-dekok.com

Ull de llebre of hazenoor is de Catalaanse naam voor tempranillo. Wijn met donker fruit en structuur. Bij puur gebakken hert of ree.

2. Decoy Chardonnay, Duckhorn, Napa Valley, VS, 22,95 euro, start2taste.be

Boterige witte wijn. Neus van gele appel en ananas met evenwichtige houtrijping. Serveer bij fazant of patrijs in romige saus.

3. Berrakin Blanco, Finca Zerberos Daniel Ramos, Sierra de Gredos, Spanje, 12,95 euro, vinetiq.eu

Frisse en diepe oranje wijn van de druif jaen. Pompelmoes en fruitige zuren die hemels versmelten met hazen- of everzwijnpaté.

4. Baboon Rock Grenache, La Petite Ferme, Franschhoek, Zuid-Afrika, 10,90 euro, vinopio.be

Soepele grenache vol rood fruit en een vleugje hout. Herfstig drinkplezier bij een haardvuur of bij een wildstoofpot van everzwijn.

Lees ook: Waarom het wijnglas halfleeg zal zijn in 2035

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content