Journalist en nieuwsgierige hobbykok Jorik Leemans ging op zoek naar het perfecte recept voor hummus. Het resultaat van zijn onderzoek deelt hij hier met plezier.
‘Hoewel het nooit eenvoudiger was om tal van varianten hummus in de supermarkt te vinden, gaat er niets boven een zelf gemaakte versie van de populaire dip. Met zijn oorsprong in de Levant brengt het meteen de zon op je tafel. Vergis je echter niet: hoe eenvoudig het recept ook is, je moet er de nodige tijd voor uitrekken. Vertrouw me: het zal de moeite waard zijn.’
Voor ongeveer 400 gram
125 g gedroogde kikkererwten
½ tl bicarbonaat
6 el tahin
Sap van ½ citroen
Snuifje komijn
1 tl zout
90 ml ijswater
Olijfolie
Snuifje sumak
Snuifje paprikapoede
Enkele takjes bladpeterselie
Pitabrood
Hummus: bereiding
1. Week de gedroogde kikkererwten een nacht (12 uur) in ongeveer drie keer zoveel water. Giet ze de volgende dag af en doe ze samen met vers water en het bicarbonaat in een kookpot. Laat ze ongeveer dertig minuten koken tot je ze kunt pletten tussen je vingers zonder dat ze helemaal uit elkaar vallen. Schep tijdens het koken het vrijgekomen schuim af.
2. Giet de warme, gekookte kikkererwten af en doe ze in een foodprocessor. Roer het potje tahin goed door tot het een gladde pasta is en voeg 6 eetlepels ervan toe aan de kikkererwten, samen met het citroensap, de komijn en het zout.
3. Mix alles tot je een gladde textuur krijgt. Voeg dan tijdens het mixen druppelsgewijs het ijswater toe tot je de gewenste consistentie hebt.
4. Doe de hummus in een kom en dek af met vershoudfolie zodat er geen ongewenst korstje op komt. Laat de hummus ongeveer een halfuur rusten. De textuur zal opnieuw wat steviger worden.
5. Maak met een lepel een kuil in het midden van de hummus en werk af met olijfolie, wat paprikapoeder, sumak en vers gehakte bladpeterselie. Serveer met pitabrood.
Tip
Moet het snel gaan? Werk dan met kikkererwten uit blik en warm ze even op in een kookpot in vers water tot aan het kookpunt. Let wel: de textuur zal nooit even glad zijn als wanneer je gedroogde kikkererwten zelf kookt.