Vegamuze: “Op zoek naar het meest fluffy deeg, kwam ik uit bij een Aziatische bereidingsmethode. De ‘tangzhong’-methode zou je het best kunnen omschrijven als een roux, waar je eerst een deel van de bloem en melk in een steelpan bakt tot een dikke pap en die vervolgens toevoegt aan al je andere ingrediënten. Door met deze tangzhong te werken zorg je ervoor dat je deeg superluchtig is en minder snel uitdroogt. De pompoen geeft niet alleen extra smaak, maar zorgt er ook voor dat het broodje minder snel uitdroogt.”
Voor de tangzhong:
50 ml sojadrink
50 ml water
30 g bloem
Voor het deeg:
75 g sojaboter
190 ml sojadrink
100 ml aquafaba
400 g durum tarwebloem
1 el instant gist
50 g suiker
8 g zout
Voor de vulling:
180 g pompoen, geschild en in blokjes gesneden
40 g plantaardige boter
5 el bruine suiker
3 tl kaneelpoeder
1 tl kardemompoeder
Voor het glazuur:
150 g poedersuiker
Fijngeraspte schil van 1 biologische sinaasappel
2-3 el vers sinaasappelsap
1. Doe de ingrediënten voor de tangzhong in een pannetje en breng aan de kook.
Roer met een garde tot je een dikke pap hebt. Zet het vuur uit.
2. Roer de boter erdoor en wacht tot die gesmolten is en in de tangzhong is opgenomen. Voeg de sojadrink toe en roer goed tot een homogene massa. Roer er als laatste de aquafaba door.
3. Doe de bloem en gist in een grote kom en giet hier het natte mengsel bij. Meng ca. 2 minuten met de hand en laat daarna 30 minuten rusten.
4. Kneed er nu de suiker en zout door en mix in een keukenmachine met deeghaak tot je een mooi glanzend en glad deeg hebt. Indien je geen keukenmachine hebt, kun je het mengsel ook met de hand kneden. Dit duurt ca. 15 minuten.
5. Laat het deeg vervolgens ten minste 2 uur afgedekt rijzen of zet het in de koelkast en laat het daar een nachtje rijzen.
6. Verwarm intussen voor de pompoenvulling de oven voor op 200 °C en wikkel de pompoen in aluminiumfolie. Pof de pompoen in de oven in ca. 30-45 minuten boterzacht.
7. Smelt de boter in een pannetje en roer er de bruine suiker en specerijen door.
8. Haal van het vuur, voeg de pompoen toe en pureer met een staafmixer tot een gladde spread.
9. Stort het gerezen deeg na 2 uur (of een nacht in de koelkast) uit de kom op een met bloem bestoven werkblad. Druk en stretch het deeg zachtjes in de gewenste vorm. Je hebt een rechthoek van ca. 30 x 40 cm nodig.
10. Smeer de pompoen-kaneelvulling uit over het deeg en rol dit langs de lange zijde op. Snijd de rol in 10-12 gelijke stukken. Zet ze met de snijzijde bovenaan rechtop in een met bakpapier beklede bakvorm en zorg dat er steeds wat ruimte zit tussen de rolletjes (ca. 2 cm). Laat het deeg opnieuw ten minste 1 uur rijzen.
11. Verwarm de oven voor op 200°C en bak de cinnamon rolls eerst 20 minuten afgedekt met aluminiumfolie en dan zonder de folie nog eens 10 minuten.
12. Laat afkoelen en maak intussen het glazuur: mix de poedersuiker met de sinaasappelrasp en het sinaasappelsap tot een glazuur dat zacht en traag van de lepel druipt. Strijk dit op de rolls en serveer.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier