Resto 2020: deze drie grote trends mogen we verwachten in de restaurantwereld

© COLLAGE: MAAIKE OTTOY

Het restaurantgebeuren verandert in een razend tempo. Dit zal je opvallen de komende twaalf maanden.

Groter aub

‘Kent u het concept?’ Het is een vraag die je vandaag vaak krijgt op restaurant. Meestal betekent ‘concept’ gewoon: we serveren kleinere bordjes die je met de hele tafel deelt. Gezellig, maar het heeft ook nadelen. Keuzestress, zeker als je met een groep bent, omdat de een burrata met tomatensorbet wil en de ander Aziatische mosselen. Je weet nooit echt hoeveel je krijgt en omdat de verleiding groot is om te blijven bestellen, valt de rekening al eens duurder uit dan verwacht. Ook al betekenen kleine bordjes veel winst voor restaurants, toch voorspellen resto-trendspotters dat ze op de terugweg zijn. Misschien delen we nog de aperitiefhapjes en een voorgerecht, maar binnenkort kun je weer gewoon elk een eigen hoofdgerecht bestellen. Eindelijk.

Diner voor 1

Uit Europese cijfers blijkt dat 50% van de mensen die uit gaan ontbijten, dat alleen doet. Bij de lunch is dat nog 30% en het diner scoort het laagste, met zo’n 15% soloklanten. Ongeveer één op de vijf Vlaamse volwassenen woont alleen. Zij koken net als koppels en gezinnen steeds minder zelf en zoeken dus een alternatief. We reizen ook steeds vaker alleen, en moeten ook dan eten. Het stigma ‘zielig’ vervaagt langzaam maar zeker. Meer soloklanten betekent dat restaurants ook aan hun inrichting gaan sleutelen. Vandaar de opkomst van de eettoog, een win-winsituatie. De solo-eter kijkt niet op een lege stoel, de restaurateur verliest geen tafel waar meer gasten aan kunnen zitten. Ook grotere tafels bieden flexibiliteit. Je kunt er een groep van acht aan zetten, maar ook twee koppels en twee alleeneters of een hele tafel solo’s.

Lekker thuis

Thuisbezorg-apps zoals Deliveroo en Takeaway hebben afhaaleten van fastfood naar fine dining opgetild. Sommige restaurants zijn zo populair dat tot een kwart van hun keukenoutput buiten de deur belandt, en in steden als San Francisco en Londen loopt dat op tot 75%. In New York heb je vandaag zelfs al ‘virtuele’ restaurants, waar je alleen maar kunt bestellen. Wie nog een stap verder wil gaan, kan ook een chef aan huis laten komen. Dat is op zich niet nieuw, maar de stijl en kwaliteit van de keuken is dat wel. Benne Bastin bijvoorbeeld, serveert je thuis een viergangenmenu exclusief met lokale producten, maar organiseert op vraag ook workshops waar je zijn gerechten zelf leert klaarmaken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content