Voor ongeveer 12 stuks:

Voor de kaascrème

3 el zure room, 75 g blauwe kaas

Peper en zout

Een kneepje citroensap

Voor de croutons

2 dikke sneden zuurdesembrood

2 el olijfolie, peper en zout

Voor de salade

2 rode uien

2 stronken witloof

2 grote mandarijnen (of 3 kleintjes)

Voor de dressing

2 el olijfolie

1 el mandarijnsap (dit vang je op bij het snijden van de mandarijnen)

1 tl mosterd, peper en zout

Als garnituur

Een paar takjes kervel

Bereidingswijze

1. Maak de kaascrème door de blauwe kaas in de keukenrobot fijn te mixen samen met de zure room. Kruid af met een kneepje citroen, peper en zout. Als de crème niet smeuïg genoeg is, kun je nog een extra lepel zure room of een lekje water toevoegen.

2. Verwarm de oven voor op 180°C. Trek de sneden brood in kleine stukjes, leg in een bakblik en giet de olijfolie erover. Kruid met peper en zout. Rooster in de oven tot de croutons krokant zijn en een bruin randje krijgen.

3. Als je de barbecue hebt aangestoken, leg de rode ui dan in zijn geheel met schil op het rooster en dek de barbecue af met een deksel, zo zal de ui garen en een lekkere rooksmaak krijgen. Je kunt de ui ook garen in de oven, dan wordt hij zacht en zoet zonder rooksmaakje. Laat daarna afkoelen zodat je 'm kunt gebruiken in de salade.

4. Haal 12 grote bladeren van de stronken witloof: die gebruiken we om de salade in te serveren. De rest van het witloof snijd je in stukjes voor onder de sla.

5. Snijd de mandarijnen à vif: hiervoor snijd je de schil en het witte vlies eraf en snijd je daarna het vruchtvlees tussen de vliesjes uit in partjes. Doe dit boven een kom zodat je het sap kunt opvangen en gebruiken in de dressing.

6. Meng alle ingrediënten voor de dressing.

7. Haal de schil van de uien en snijd ze in 8 partjes. Meng de partjes ui met de stukjes witloof, de mandarijnpartjes en de dressing. Meng ook de croutons hieronder. Proef en kruid bij met peper en zout. Schep op elk blaadje witloof een toefje kaascrème en schep er daarna een lepel salade op. Werk af met wat takjes kervel en een draai van de pepermolen.

Voor ongeveer 12 stuks:Voor de kaascrème3 el zure room, 75 g blauwe kaasPeper en zoutEen kneepje citroensapVoor de croutons2 dikke sneden zuurdesembrood2 el olijfolie, peper en zoutVoor de salade2 rode uien2 stronken witloof2 grote mandarijnen (of 3 kleintjes)Voor de dressing2 el olijfolie1 el mandarijnsap (dit vang je op bij het snijden van de mandarijnen)1 tl mosterd, peper en zoutAls garnituurEen paar takjes kervelBereidingswijze1. Maak de kaascrème door de blauwe kaas in de keukenrobot fijn te mixen samen met de zure room. Kruid af met een kneepje citroen, peper en zout. Als de crème niet smeuïg genoeg is, kun je nog een extra lepel zure room of een lekje water toevoegen.2. Verwarm de oven voor op 180°C. Trek de sneden brood in kleine stukjes, leg in een bakblik en giet de olijfolie erover. Kruid met peper en zout. Rooster in de oven tot de croutons krokant zijn en een bruin randje krijgen.3. Als je de barbecue hebt aangestoken, leg de rode ui dan in zijn geheel met schil op het rooster en dek de barbecue af met een deksel, zo zal de ui garen en een lekkere rooksmaak krijgen. Je kunt de ui ook garen in de oven, dan wordt hij zacht en zoet zonder rooksmaakje. Laat daarna afkoelen zodat je 'm kunt gebruiken in de salade.4. Haal 12 grote bladeren van de stronken witloof: die gebruiken we om de salade in te serveren. De rest van het witloof snijd je in stukjes voor onder de sla.5. Snijd de mandarijnen à vif: hiervoor snijd je de schil en het witte vlies eraf en snijd je daarna het vruchtvlees tussen de vliesjes uit in partjes. Doe dit boven een kom zodat je het sap kunt opvangen en gebruiken in de dressing.6. Meng alle ingrediënten voor de dressing.7. Haal de schil van de uien en snijd ze in 8 partjes. Meng de partjes ui met de stukjes witloof, de mandarijnpartjes en de dressing. Meng ook de croutons hieronder. Proef en kruid bij met peper en zout. Schep op elk blaadje witloof een toefje kaascrème en schep er daarna een lepel salade op. Werk af met wat takjes kervel en een draai van de pepermolen.