Weekendrecept: vegetarische bladerdeegtaart met boschampignons

© Bram Debaenst

Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Deze week toveren we een herfstige boswandeling op het bord, met deze knisperende, vegetarische bladerdeegtaart met boschampignons en knolselderpuree.

Deze vegetarische bladerdeegtaart is extra lekker dankzij de zilveruitjes. Die vind je in de diepvriezer of koop je vers in seizoen. Vergis je zeker niet met de zilveruitjes op azijn die je in bokaal koopt. Om te vermijden dat je paddenstoelen zompig worden, bak je best niet alle champignons in één keer, zo kan het vocht beter verdampen. Voeg zout pas na het bakken toe, want dat onttrekt vocht.

Voor 4 personen
2 vellen bladerdeeg (kant-en-klaar)
2 takjes bladpeterselie
1 el melk
VOOR DE VULLING:
700 g boschampignons
250 g fijne wortelen, met loof
200 g zilveruitjes natuur (uit de diepvries of vers)
2 stengels selder
3 teentjes knoflook
200 ml rode wijn
250 ml groentebouillon
2 el tomatenpuree
2 el sojasaus
2 el bloem
2 takjes tijm
1 blaadje laurier
2 el olijfolie,
peper en zout
VOOR DEKNOLSELDERPUREE:
1 middelgrote knolselder
2 middelgrote aardappelen
2 teentjes knoflook
2 takjes bladpeterselie
200 ml melk
2 el boter

1. Maak de champignons schoon met een borsteltje en snijd ze in gelijke stukken. Pel en snipper de knoflook. Spoel de selder en snijd hem fijn. Schil de wortelen en snijd ze fijn.

2. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de selder, zilveruitjes en knoflook toe en bak ze zacht. Voeg de champignons toe en bak ze goudbruin. Doe de bloem bij de groenten en roer goed door. Laat de bloem 2 minuten meebakken. Voeg de wortelen, rode wijn, tomatenpuree, sojasaus, tijm, laurier, peper en zout toe. Breng het geheel aan de kook. Giet de groentebouillon erbij en laat de saus 20 minuten zacht pruttelen.

3. Schil de knolselder en aardappelen en snijd ze in blokjes. Breng een grote pan met gezouten water met een knoflookteentje aan de kook. Kook er de knolselder en aardappelen in gaar. Giet ze af en stamp ze met de melk, de boter, de peper en het zout tot een gladde puree. Breng op smaak met extra bladpeterselie.

4. Verwarm de oven op 200°C. Giet de paddenstoelvulling in een ovenschaal. Rol het bladerdeeg uit, leg er enkele blaadjes peterselie op en rol de peterselie voorzichtig in het deeg. Rol ook het andere vel uit en snijd dit in dunne slierten. Maak vlechten met telkens 3 slierten. Sluit de uiteinden door het deeg aan te drukken.

5. Leg het deeg met de peterselie voorzichtig over de ovenschaal heen, zodat het de vulling bedekt. Druk de randen van het deeg aan en snijd ze af. Schik de vlechten op de rand van de schotel en bestrijk het geheel met melk voor een goudbruine kleur. Maak in het midden enkele inkepingen zodat de stoom kan ontsnappen tijdens het bakken. Bak in de voorverwarmde oven gedurende 35 minuten, of tot het bladerdeeg goudbruin is.

7. Serveer de vegetarische bladerdeegtaart met de puree.

Lees ook: Veel gezwam: 30 gerechten met paddenstoelen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content