Thaise kipsalade met pit: zo maak je laab kai

© Bram Debaenst

Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Deze week zetten we laab kai, een pittige Thaise kipsalade, op tafel.

Gemalen geroosterde rijst geeft de laab kai een diepe, rokerige smaak aan oosterse gerechten. Je kunt meteen een grote hoeveelheid maken die je tot wel twee weken kunt bewaren in een goed afgesloten potje.

Kaffirblaadjes zijn glad en donkergroen en kun je diepgevroren kopen bij een oosterse speciaalzaak. Ze zijn ook lekker in een curry of soep.

Voor 4 personen
400 g kippengehakt
2 el jasmijnrijst
1 sjalot
2 lente-uitjes
1 stuk gember van 3 cm
1 teentje knoflook
1 stengel citroengras
2 kleine rode chilipepers
2 kaffirblaadjes (limoenblaadjes, uit de diepvries)
3 el limoensap
2 el vissaus
1 tl suiker
1 handvol verse muntblaadjes
1 handvol verse korianderblaadjes
4 kropjes Romeinse sla
1 komkommer

1. Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur. Doe er de ongekookte jasmijnrijst in. Rooster de rijst enkele minuten tot de korrels goudbruin en krokant zijn, schud regelmatig op. Laat de geroosterde rijst afkoelen en maal in een vijzel tot een grof poeder.

2. Snijd de lente-ui, het citroengras en de sjalot fijn. Rasp de gember en de knoflook en snijd de chilipepers (zonder de zaadjes als je het minder pikant wil) in ringen.

3. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Bak het kippengehakt met de kaffirblaadjes rul tot gaar, zonder dat het bruin wordt. Voeg eventueel een klein scheutje water toe om uitdrogen te voorkomen.

4. Haal de pan van het vuur en voeg meteen de sjalot, de lente-ui, het citroengras, de gember, de chilipeper, het limoensap, de vissaus en de suiker toe. Meng goed. Voeg vervolgens het geroosterde rijstpoeder en de munt- en korianderblaadjes toe en schep voorzichtig om.

5. Snijd de komkommer in gelijke stukken. Serveer de laab kai in een schaaltje, samen met de kropjes Romeinse sla.

Voeg gezouten pindanootjes toe voor extra crunch.

Maak ook: Italiaanse glutenvrije maaltijdsalade: zo maak je panzanella met croutons van polenta

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise