Vietnamese tofoeburger
-
Moeilijkheid
Zeer gemakkelijk
Een lekker kruidige Vietnamese tofoeburger tussen een broodje. Om vingers (en kin) van af te likken.
Voor 4 personen
- 280 g extra stevige tofoe
- 1 banaansjalot of gewone sjalot, fijngesnipperd
- 1 kleine Spaanse peper, fijngehakt
- een handvol koriander, gehakt
- 1 el gehakt Thais basilicum, plus extra ter garnering
- 1 el gehakte verse munt
- 5 el boekweitmeel
- 1 el citroengraspuree (o.a. toko)
- 1 el sesamzaad
- 1 el tomatenpuree
- 3 el srirachasaus
- olijfolie, om in te bakken
Afwerking
- 4 geroosterde hamburgerbroodjes
- 1 wortel, in linten
- een handvol waterkers
- 2 lente-uitjes, fijngehakt
- 1/4 komkommer, in linten
- 4 el veganistische mayonaise
- 4 el srirachasaus
- wat sesamzaad
Bereiding
- Verwarm de oven voor tot 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Maak eerst de burgers. Prak de tofoe met een pureestamper in een grote mengkom tot kleine stukjes, of breek met de hand in kleine stukjes. Voeg de rest van de ingrediënten voor de burgers behalve de olijfolie toe aan de kom en meng alles goed door elkaar. Prak het burgermengsel niet te veel, want dat resulteert in een zompige burger.
- Nu is het tijd om de burgers te vormen. Bestuif je handen steeds met wat boekweitmeel zodat het burgermengsel niet aan je handen blijft plakken. Je zou 4 grote burgers moeten kunnen maken. Leg de burgers op de bakplaat.
- Ik bak de burgers graag eerst in de pan goudbruin voordat ik ze in de oven zet, dus verhit wat olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en bak de burgers ongeveer 3 minuten aan beide kanten, tot ze goudbruin zijn. Leg de gebakken burgers terug op de bakplaat en bak 15 minuten in de oven.
- Maak intussen eventueel de dressing (zie hieronder) en bereid de garnering voor.
- Haal de burgers uit de oven. Serveer de tofoeburger in een geroosterd broodje met veel dressing en de garnering: wortel, waterkers, lente-ui, komkommer, veganistische mayonaise, srirachasaus en sesamzaad.
Dressing
Geef je tofoeburger een oppepper met deze pittige, friszure dressing: meng 2 eetlepels sojasaus met het sap en de geraspte schil van 1 onbespoten limoen, 2 theelepels srirachasaus, 1 eetlepel bruine basterdsuiker en 1 geperst teentje knoflook.
Uit:Plants only kitchen, Gaz Oakley (Good Cook, 25,95 euro)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier