Vier het weekend met een klassieker: rog met meunièresaus
-
Moeilijkheid
Gemiddeld
Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Deze week maken we rog met meunièresaus.
Deze rog met meunièresaus wordt vergezeld door een gepocheerd ei. Voor een gepocheerd ei gebruik je best kakelverse eieren. Hoe ouder het ei, hoe minder goed het eiwit bindt als je het kookt.
Voor 4 personen
4 rogfilets (ca. 150 à 200 g
per stuk)
Sap van 1 citroen
100 g bloem
100 g boter
2 el olijfolie
Peper en zout
4 eieren
Scheutje azijn
Voor de saus:
4 takjes fijngehakte bladpeterselie
150 g boter
2 el citroensap
5 el kappertjes
1 el olijfolie
Voor de karnemelkstampers:
800 g aardappelen
150 ml karnemelk
2 el boter, peper en zout
Nootmuskaat
1. Schil en snijd de aardappelen in gelijke stukken en kook ze gaar. Giet af en voeg de karnemelk en boter toe. Stamp de aardappelen fijn tot een puree. Breng op smaak met peper, zout en een snuifje nootmuskaat. Zet opzij en houd warm.
2. Bestuif de rogfilets licht met bloem en breng op smaak met peper en zout. Verhit de boter en olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de filets 3-4 minuten per kant. Voeg tegen het einde het sap van 1 citroen toe en laat het een paar seconden mee sudderen. Haal de rogfilets uit de pan en houd warm.
3. Vul een pan met water en breng het bijna aan de kook. (ongeveer 80 à 90 °C). Voeg een scheutje azijn toe. Breek elk ei voorzichtig in een kommetje of kopje, zonder de dooier te breken. Roer met een lepel voorzichtig in het water, zodat er een draaikolk ontstaat. Laat een ei in het midden van de draaikolk glijden. Dit helpt om het eiwit om de dooier te wikkelen. Laat het ei 3-4 minuten pocheren, afhankelijk van hoe zacht je het wilt. Haal het gepocheerde ei met een schuimspaan uit het water en laat het uitlekken op een keukenhanddoek.
Verhit olijfolie in een kleine pan op middelhoog vuur. Voeg de kappertjes toe en bak ze 2-3 minuten tot ze krokant zijn. Haal ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
4. Smelt 150 g boter in de pan van de rogfilets op laag vuur tot die lichtbruin wordt. Haal de pan van het vuur en roer het citroensap, de gefruite kappertjes en fijngehakte peterselie door de boter.
5. Leg de rogfilets op borden en schenk de meunièresaus met kappertjes eroverheen. Serveer met de warme karnemelkstampers en het gepocheerde ei.
Maak ook: Weekendrecept: vegetarische bladerdeegtaart met boschampignons
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier