‘Vergeet de Britse versie’: zo maak je Turkse bonen op toast volgens auteur Hale Amus

© Elvan Unlu

Turkse gerechten klaarmaken zonder urenlang te zwoegen in de keuken: in haar kookboek Turkish Express leert expat Hale Amus ons hoe we dat klaarspelen. Dit is Amus’ recept voor ekmek üstü vardabit of Turkse bonen op toast.

Hale Amus: ‘Vergeet de Britse bonen op toast, mijn Turkse versie is een echte gamechanger. Dit stevige, knoflookrijke bonengerecht komt uit het zuidoosten van Turkije. Oorspronkelijk wordt het gemaakt door oud brood in stukken te snijden en in een pan te roosteren. Ik besloot het snijden over te slaan en alleen bonen met tahin op geroosterd brood te leggen. Laat je niet misleiden: het is een zeer rijk gerecht dat je maag urenlang gevuld kan houden.’

Voor 2-4 personen
1 blik witte bonen, afgespoeld en uitgelekt (uitlekgewicht 240 g)
2 el citroensap, 100 g tahin
75 ml kookwater
½ tl gemalen komijn
1 teen knoflook, geperst
¼ tl zout
4 sneetjes brood, geroosterd
OM TE SERVEREN
25 g boter
1 tl pul biber
10 g bladpeterselie, enkel de blaadjes fijngehakt

1. Doe de bonen in een pan met water. Verwarm op middelhoog vuur tot ze warm zijn.

2. Klop intussen in een kom het citroensap en de tahin door elkaar tot het mengsel iets dikker wordt en klontert. Voeg geleidelijk aan het warme kookwater van de bonen toe en roer tot het glad is. Roer vervolgens de knoflook, de komijn en het zout erdoor tot het goed gemengd is.

3. Laat de bonen uitlekken in een vergiet en schep ze in de tahinsaus, meng goed om ze te bedekken. Stapel de bonen op geroosterde sneetjes brood. Smelt de boter in een pannetje en voeg de pul biber toe, sprenkel het over de bonen. Garneer met de peterselie. Serveer direct.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise