Kleur, eenvoud en smaak: dat zijn drie doorslaggevende redenen om deze salade met venkel, sinaasappel, parmezaan en pistache op je feestmenu te zetten. Serveer je dit jaar vis, dan heb je er nog een vierde argument bij.
Knapperig met een royale portie elegantie: zo kun je deze salade het best omschrijven. Ze schittert op elke feesttafel en is, dankzij de frisse citrus en lichtzoete venkel, een ideale match met vis.
Voor 8 personen
3 venkels
3 sjalotten
5 kleine sinaasappels
Het sap van 1 citroen
50 g pistachenoten
75 g parmezaan
1/2 bosje bladpeterselie
Olijfolie
Zout en zwarte peper
1. Pel de sjalotten en snijd ze in ringen. Dompel ze, om de scherpe smaak te temperen, onder in een kommetje koud water met een snuifje zout. Zet even aan de kant.
2. Snijd de venkel met een mandoline overlangs in flinterdunne schijfjes. Doe de helft in een kom met ijskoud water (zodat de venkel lekker knapperig wordt). Doe de rest in een andere grote kom, samen met het sap van twee sinaasappels, de citroen en een royale snuif peper en zout. Meng en laat 15 minuten marineren.
3. Rooster ondertussen de pistachenoten enkele minuten in een droge pan op middelhoog vuur. Hak ze met een keukenmes of elektrische hakmolen zo fijn mogelijk. Pel de rest van de sinaasappels en snijd ze in schijfjes. Snijd plakjes van de Parmezaanse kaas met een dunschiller en verbrokkel ze met je vingertoppen tot kleinere stukjes.
4. Haal de venkel en sjalot uit het water en meng ze, samen met de peterselie, sinaasappelschijfjes, helft van de parmezaan en een scheut olijfolie, onder de gemarineerde venkel. Leg de salade op een mooie schaal en werk ze af met de rest van de parmezaan, gehakte pistachenoten, een extra snuif zout en een draai van de pepermolen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier