Vegan vol-au-vent

© Getty
Voor 4 tot 6 personen
  • 500 g tofoe
  • 500 g paddenstoelen
  • 6 sjalotten
  • 2,5 dl groentebouillon
  • 50 g sesamolie
  • 60 g meel
  • 3 dl sojamelk (natuur)
  • wit zeezout
  • shoyu
Bereiding
  1. Snij de paddenstoelen in schijfjes, de tofoe in blokjes van 1,5 cm en hak de sjalotten fijn. Sauteer de paddenstoelen in olie en voeg na 1 minuut zeezout toe. Hou het vuur hoog wanneer het vocht uit de paddenstoelen vrijkomt. Voeg nog 1 koffielepel shoyu toe.
  2. Leg de fijngehakte sjalotten op de paddenstoelen en overgiet met 2,5 dl groentebouillon. Laat 15 minuten onder gesloten deksel koken. Leg de tofoeblokjes bovenop de sjalotten en laat de tofoe 5 minuten mee koken.
  3. Maak in een pannetje op matig vuur een blanke roux van de olie met meel. Voeg de sojamelk al roerend toe plus het resterende vocht van het paddenstoelen-tofoemengsel. Breng de saus op smaak met zeezout en eventueel shoyu. Voeg als de saus niet vloeibaar genoeg is wat sojamelk toe. Laat nog even doorkoken en roer ten slotte de saus onder het tofoemengsel. Controleer de smaak.
  4. Serveer de vegan vol-au-vent eventueel met een bolletje rijst en gesauteerde of geblancheerde groene bladgroenten.

Voor de groentebouillon
Week 3 cm kombu (zeegroente) 5 minuten in 4 dl koud water en voeg 1/2 ui , 1/2 wortel, 1/2 tak selder, 1/4 knolselder in blokjes gesneden en een kruidentuiltje (peterseliestengels, tijm en laurier) toe. Breng aan de kook, haal de kombu eruit. Voeg na 15 minuten 1 theelepel zeezout toe en laat nog 5 minuten doorkoken. Zeef de bouillon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content