Turkse gerechten klaarmaken zonder urenlang te zwoegen in de keuken: in haar kookboek Turkish Express leert expat Hale Amus ons hoe we dat klaarspelen. Dit is Amus’ recept voor sütlü biber of romige pepers.
Hale Amus: ‘Een troostend ontbijtgerecht. Zoete en licht pittige pepers worden langzaam gekookt in melk en boter, waardoor ze zacht en weelderig worden. Het gerecht voelt eenvoudig aan, maar levert toch gezellige ochtendvibes op, vooral als het wordt opgeschept met knapperig brood.’
Voor 2-4 personen
4 groene Turkse pepers, in plakjes van 3 cm
20 g bloem, 100 ml melk
¼ tl zout
OM TE SERVEREN
2 el boter
½ tl zoet paprikapoeder
Brood, voor erbij
1. Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de pepers toe en bak tot ze licht geblakerd en bruin zijn.
2. Strooi de bloem over de pepers en roerbak ze 2 minuten om ze gelijkmatig te bedekken. Schenk al roerend langzaam de melk erbij en voeg dan het zout toe. Laat nog ongeveer 2 minuten koken of tot het mengsel indikt tot een romige consistentie.
3. Smelt voor de topping de boter in een aparte pan op laag vuur. Roer het paprikapoeder erdoor en zet het vuur uit. Schenk de boterige paprikasaus over de pepers en serveer direct in de pan met brood ernaast.
Meer recepten uit Turkish Express:
– ‘Alle smaken zonder de uren werk’: Hale Amus’ recept voor tijdvriendelijke koude baklava
– ‘Vergeet de Britse versie’: zo maak je Turkse bonen op toast volgens auteur Hale Amus
– Een snelle versie van beyti kebap: serveer vanavond Turkse köfte in deeg met tomatensaus en yoghurt