Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Deze week zetten we een hartig taartje met tomaat en blauwe kaas op tafel.
Laat de tarte tatin van tomaat na het bakken vijf minuten rusten. Zo kan hij een beetje opstijven en blijft alles beter zitten bij het omkeren. Gebruik een bord om de taart voorzichtig om te draaien.
Je kunt ook met kwalitatief kant-en-klaar kruimeldeeg werken. Liever vegetarisch? Vervang de ansjovis dan door een eetlepel misopasta.
Voor 4 personen
VOOR HET DEEG
200 g bloem
100 g koude boter (in blokjes)
1 eidooier
2 à 3 eetlepels koud water
Snuifje zout
VOOR DE VULLING
600 g rijpe tomaten (mengeling)
2 el olijfolie
1 rode ui
100 g pijnboompitten
1 el suiker
1 el balsamicoazijn
200 g zwarte olijven (zonder pit)
1 teentje knoflook
3 ansjovisfilets (uit blik)
3 el olijfolie
1 kl citroensap
Peper
VOOR DE AFWERKING
100 g blauwe kaas (verkruimeld)
2 takjes bladpeterselie
1. Start met het maken van het deeg. Meng de bloem, het zout en de koude boter tot een kruimelig mengsel.
2. Voeg de eidooier en koud water toe en kneed tot een homogeen deeg. Maak er een bol van, verpak die in huishoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
3. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de tomaten in dikke plakken. Neem het deeg uit de koelkast.
4. Pel de rode ui en snijd hem in halve maantjes. Laat de ui samen met de pijnboompitten karamelliseren in olijfolie en suiker in een ovenvaste pan. Schik de plakken tomaat boven op de uien en de pijnboompitten in de pan.
5. Mix de olijven, de knoflook, de ansjovisfilets, de olijfolie en het citroensap tot een grove tapenade. Bestrijk er de tomaten rijkelijk mee.
6. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad, leg het over de tomaten en vouw de randen naar binnen. Bak de taart 30 minuten in de oven tot het deeg goudbruin is.
7. Draai de tarte tatin van tomaat voorzichtig om, werk hem af met de verkruimelde blauwe kaas en de bladpeterselie.
Maak ook: Tijd om je pastamachine boven te halen: zo maak je kalfpiccata met verse tagliatelle