Spruitenstoemp met gebakken spek

© Getty

Winterse comfortfood: onze favoriete seizoensgroenten en gekookte aardappelen samen ‘gestampt’ tot spruitenstoemp, geserveerd met 1/2 cm dikke sneden gebakken vers spek.

Voor 4 personen

  • 400 g fijn gesneden groene kool
  • 150 g grof gesneden rapen
  • 300 g grof gesneden ui
  • 200 g grof gesneden preiwit
  • 1/2 kg gehalveerde Brusselse spruiten
  • 250 g wortelen
  • een tak grof gesneden witte selder
  • 1 kg geschilde bintjesaardappelen in blokjes van 2 cm
  • bouquet garni van laurier en tijm
  • 150 g boter
  • zout en peper
  • ± 2 liter kalfsfond

Bereiding

  1. Laat alle groenten 10 minuten in de boter ‘zweten’, voeg dan kalfsfond en het kruidentuiltje toe en laat ongeveer 30 minuten zachtjes koken.
  2. Voeg daarna aardappelblokjes toe en laat nog 20 minuten pruttelen onder deksel.
  3. Stamp de aardappelen met de groenten en een ferme klont boter. Bak een halve centimeter dikke sneden vers spek en schik op de spruitenstoemp. Tip: werk voor dit gerecht nooit met gerookt of gepekeld spek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content