Chef Thomas Straker vangt de zomer in een kom: recept voor sperziebonen met perzik

© Issy Croker

Het eerste kookboek van de Britse “boterchef” Thomas Straker is een feit. Met Food You Want to Eat zet hij mooie producten centraal en toont hij dat smaakvol koken helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Het bewijs van die filosofie proef je in dit bijgerecht van sperziebonen met perzik en amandelen.

Thomas Straker: ‘Dit is de zomer in een kom. Neem de tijd om de bonen te splijten en koop perfect rijpe perziken, want die zijn onvoorstelbaar sappig. Mijn favoriete soort is wit en plat.’

Lees ook: Chef en internetfenomeen Thomas Straker brengt eerste kookboek uit: ‘We zijn luie thuiskoks geworden’

Voor 4 personen als bij- of voorgerecht
120 g geschaafde amandelen
500 g dunne sperziebonen
Blaadjes van een bosje (30 g) munt
3 rijpe perziken (in totaal ongeveer 225 g), in dunne plakjes
Fijn zeezout
Voor de dressing:
3 el extra vergine olijfolie, eventueel een beetje meer
3 el chardonnay-azijn
3 el honing
2 mespunten aleppo- of gewone chilivlokken
2 mespunten grof zeezout

1. Verhit de oven tot 140°C. Verdeel de amandelen over een bakplaat en rooster ze in 8-10 minuten goudbruin. Schud ze halverwege even door elkaar zodat ze egaal bruin worden.

2. Breng intussen een grote pan water met zout aan de kook en blancheer de sperziebonen 3-4 minuten; ze moeten zacht genoeg zijn om ze in de lengte te kunnen splijten. Koel ze in een kom ijswater (of in een kom onder de koude kraan) en roer met je hand zodat ze hun warmte gelijkmatig afstaan. Doe dit niet langer dan 30 seconden, want je wilt niet dat de bonen extra water gaan opnemen. Giet ze af en dep ze met keukenpapier droog.

3. Halveer de sperziebonen in de lengte en doe ze in een grote kom. Scheur de munt boven de kom en doe er de plakjes perzik en geroosterde amandelen bij.

4 . Mix de olie, azijn, honing, chilivlokken en grof zeezout in een andere kom tot een gladde emulsie en roer die dressing door de bonen. Voeg zout naar smaak toe en geef de salade op een schaal met eventueel extra dressing of nog een scheutje extra vergine olijfolie.

Meer recepten van Thomas Straker:
– Onklopbaar duo: zo maak je rabarber met custard volgens het recept van Thomas Straker
– Olijfolie bij de vis: chef Thomas Strakers recept voor zeebaars met linzen

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise