Plantaardige pita met pit: shoarma van knolselderij
-
Difficulty
Easy
Vegamuze: “In dit recept rooster ik een hele knolselderij in een spitoven, een oven die zoals de naam al doet vermoeden een ingebouwd spit heeft. Ik moet toegeven dat mijn spitoven de aankoop is waar ik het meest trots op ben. Telkens als vrienden op bezoek komen, is hij ook meteen het eerste dat ik laat zien. ‘Heb je mijn spitoven al gezien? Gaaf hè?’ Gelukkig heb je voor dit shoarmarecept niet per se een spitoven nodig (al ga ik je niet tegenhouden om er eentje aan te schaffen), en kun je het recept ook in een gewone oven maken. Minder spectaculair, maar even smakelijk.”
Voor 4 personen
1 knolselderij
1 tl peperkorrels
4 kruidnagels
2 kardemompeulen
1 tl venkelzaad
1 el komijnzaad
½ tl kaneelpoeder
½ tl gemberpoeder
1 el gerookte paprikapoeder
100 ml plantaardige olie
Sap van 1 citroen
1 el tomatenpuree
3 teentjes knoflook
20 g verse gember
1 bosje koriander (blad en steel)
1 tl zout
1. Verwarm de oven voor op 230 °C.
2. Schil de knolselderij en kook hem 15 minuten in een ruime hoeveelheid water. Giet af en laat wat afkoelen.
3. Rooster intussen in een pannetje alle droge specerijen tot ze heerlijk beginnen te geuren. Haal van het vuur en maal fijn in een specerijenmolen of vijzel.
4. Doe de olie, het citroensap, de tomatenpuree, knoflook, gember en koriander in een maatbeker en voeg hieraan de gemalen specerijen toe. Mix met een staafmixer tot een glad papje en breng op smaak met zout.
5. Snijd de knolselderij in dikke plakken van ca. 2 vingers breed. Smeer elke plak in met de marinade en rijg vervolgens aan het spit.
6. Rooster de knolselderij vervolgens 45-60 minuten in de spitoven en snijd hem vervolgens in flinterdunne plakjes.
7. Indien je geen spitoven hebt, rijg dan de dikke gemarineerde plakken knolselderij op een grote brochettespies en leg die op een bakplaat in het midden van de oven. Draai de spies elk kwartier een kwartslag.
8. Serveer de shoarma met pitabroodjes en enkele lekkere dips zoals zelfgemaakte hummus. Een taboulé of salade smaakt hier ook heerlijk bij.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier