Salmon rissoles

  • Difficulty

Een populair voorgerecht. Rissoles werden op allerlei manieren gemaakt: als ronde bladerdeegpakketjes zoals in dit recept, als rolletjes en als kroketten. De vulling kan variëren van rijst tot gemalen of gestampt vlees, kip of vis. Dit is een recept uit 1845 van de formidabele Eliza Acton.

Ingrediënten

  • meel, voor het werkblad
  • 500 g boterbladerdeeg, (ontdooid bevroren)
  • 250 g zalmfilet zonder vel, max 2 cm dik
  • 2 verse takjes dille, fijngehakt
  • 20 g ongezouten boter
  • 1 eidooier, losgeklopt
  • 1 el gedroogde broodkruimels
  • bosje waterkers, garnituur

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 220 °C (200 °C hete lucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Rol het bladerdeeg op een licht met bloem bestoven werkblad een klein beetje uit tot 6 mm dik. Snijd met een rond deegvormpje van 11-12 cm acht rondjes uit. Haal het extra deeg weg.

3. Snijd de zalm in 4 gelijke stukken en zorg ervoor dat elk stuk in het midden van een deegrondje past, omgeven door een rand van 2,5 cm. Top 4 van de deegrondjes met een stukje zalm. Strooi de dille over de zalmstukjes, verdeel het gelijkmatig en bedek elk stuk met 1 theelepel boter. Bestrijk de rand van elk met zalm bedekt rondje met een beetje van de eidooier en bedek met de resterende deegrondjes.

4. Sluit de randen goed aan elkaar door ze met duim en wijsvinger te krimpen.

5. Bestrijk de bovenkant van de pakjes gebak met de eidooier, strooi de broodkruimels over het midden van de pakketjes. Leg de pakketjes voorzichtig op de bakplaat.

6. Bak 20-25 minuten of tot ze goudbruin zijn. Serveer warm met eventueel een garnituur van waterkers.

Dit recept is afkomstig uit The Official Downton Abbey Christmas Cookbook, verschenen bij boekhandel Luddites in Antwerpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content