Pronkstuk op de picknick: varkensrollade met persillade en radicchio met prinsessenboontjes

Styling Elisabeth Thys © Tabas

Echt uitpakken op je volgende potluck of picknick doe je met dit handige meeneemgerecht. Bovendien is deze rollade eenmaal afgekoeld nóg smakelijker.

Een stuk vlees oprollen en ordentelijk opbinden is niet altijd een dankbare klus. Het is gelukkig geen schoonheidswedstrijd: een compact geheel is belangrijker dan een mooie rol. Gebruik eventueel enkele tandenstokers om alles bij elkaar te houden.

1 stuk doorregen varkensvlees (spiering of karbonade) van ca. 500 g
2 handenvol blaadjes blad­peterselie
Blaadjes van 3 takjes salie
½ el tijm
½ el rozemarijn
½ el oregano
2 el mosterd
1 kleine ui
Keukentouw
1 grote radicchio
500 g prinsessenboontjes
½ venkel
Olijfolie
Voor de dressing:
Sap van 1 sinaasappel
1 el sherryazijn
4 el olijfolie

1. Snijd het varkensvlees in langs één kant, met de vezel mee. Plooi voorzichtig de snede open en vervolg de insnijding. Ga door tot je één groot stuk hebt van ongeveer 2 à 3 cm dik. Kruid langs beide kanten met peper en zout.

2. Hak voor de persillade de peterselie, tijm, rozemarijn, oregano, de helft van de salie en de rauwe ui fijn in een food­processor. Voeg mosterd en olijfolie toe en mix een laatste keer tot een homogene pasta.

3. Smeer deze kruidenpasta in een egale laag uit over één zijde van het vlees. Rol het vervolgens voorzichtig op en gebruik keukentouw om het geheel vast te binden.

4. Verwarm een pan met enkele el olijfolie in en bak het vlees langs elke kort aan, 3 à 4 minuten langs elke kant.

5. Leg het vlees in een ovenschaal en bak 45 minuten op 180°C. Haal uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat afkoelen.

6. Snijd de venkel in heel dunne plakjes met een mandoline of scherp mes.

7. Meng de ingrediënten voor de dressing in een kom en roer om. Voeg de venkel toe en laat marineren.

8. Maak de boontjes schoon en blancheer ze in gezouten water tot ze beetgaar zijn. Laat ze schrikken in koud water om kleur en textuur te behouden.

9. Verwijder de bladeren van de radicchio, versnijd ze overlangs en dan in dunne partjes. Spoel onder koud water en droog met een keukendoek of slazwierder.

10. Verhit enkele eetlepels olijfolie in een pannetje en bak de ­overige salieblaadjes tot ze krokant zijn. Schep ze er dan voorzichtig uit en laat uitlekken op wat keukenpapier.

11. Voeg radicchio, boontjes en venkel met vinaigrette samen, meng alles om en schep uit in een brede schaal.

12. Snijd dunne plakjes van het afgekoelde vlees en schik die op en rond de salade.

13. Werk af met grof zout, een scheut olijfolie en de gefrituurde salieblaadjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content