Preskop “black and white” van Koolvis, paddestoelen en zeewier

  • Moeilijkheid

Benodigdheden voor een terrine van 8 personen:

500 g koolvisfilets

250 g zwarte paddestoelen (morieljes, Chinese, hoorn des overvloed, enz.)

1 pakje nori (zeewier, verkrijgbaar in de Oosterse winkel)

20 tal zwarte olijven (ontpit en in stukjes gesneden)

2 sjalotjes

2 dl witte droge wijn

2 dl visfumet

4 geweekte gelatineblaadjes

2 dl room

1 eetlepel mosterd

sap van 1/2 citroen

0,5 dl olijfolie

peper en zout

enkele maanzaadkoekjes (filo- of briquedeeg eerst met ei instrijken, dan bestrooien met maanzaad en afbakken in de oven)

kervelplukseltjes

Stoom de visfilets, vang het vocht op en laat tussen cellofaanpapier en onder druk afkoelen in de koelkast.

Hak de sjalotjes fijn en breng ze met de witte wijn aan de kook. Voeg, als de wijn bijna uitgekookt is, de visfumet en het kookvocht van de koolvis erbij.

Zeef door en kook er de gereinigde paddestoelen in. Voeg na 3 minuten ook de olijven en de gelatine blaadjes erbij en breng op smaak met peper en zout.

Bekleed een vorm met “nori” (zeewier) en vul die achtereenvolgens met vis en de zwarte paddestoelen.

Laat gedurende minstens een nacht, onder druk, afkoelen in de koelkast.

Meng voor een sausje de mosterd, het citroensap, de olie en de room. Breng dat ook op smaak met peper en zout.

Presentatie:

Snij- en dat gaat best met een elektrisch mes – de terrine in plakjes en leg ze op een koud bord. Druppel er wat saus rond en versier zeer summier met een maanzaadkoekje en kervel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content