
Salade op de rooster: pompoenmaantjes met dille-tahinyoghurt
-
Difficulty
Very easy
In Een ode aan salades maakt de Australische kookboekenauteur Alice Zaslavsky korte metten met de suffe salade van de jaren negentig. Dit is haar recept voor ompoenmaantjes met geroosterde zaden en dille-tahinyoghurt.
Alice Zaslavsky: ‘Pompoenen zijn helden als je vegan gasten hebt; ze vinden het heerlijk om als een grote homp vlees geroosterd te worden tot ze bruin en zacht zijn vanbinnen. Je kunt hier ook een volwaardige maaltijd van maken door wat lamsköfte te grillen en die bij de pompoen te leggen of apart op te dienen. Zie het vlees meer als bijgerecht van de pompoen in plaats van andersom. Geef de pompoen een kick met een saus, zoals deze frisse dille-tahinyoghurt, en garneer met knapperige zaden voor wat textuur. Voor een plantaardige variant vervang je de yoghurt door kokosyoghurt.’
Meer weten over salades? Lees: Doe de groenten: 5 gouden regels voor een geslaagde salade
Voor 4 à 6 personen
1 kleine flespompoen, geschild, zaadlijsten verwijderd, in dunne maantjes gesneden
2 el olijfolie
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
½ tl kaneel
Zeezout en zwarte peper
VOOR DE GEROOSTERDE ZADEN
2 el pompoenpitten
2 el zonnebloempitten
1 el sesamzaad
VOOR DE DILLE-TAHINYOGHURT
250 g Griekse yoghurt
2 el tahin
Sap van 1 citroen
2 el fijngesneden dille
Zout naar smaak
VOOR DE AFWERKING
Verse dille
Extra vierge olijfolie
Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de pompoen met olie, specerijen, zout en peper. Rooster 25-30
minuten. Rooster intussen de zaden in een droge pan tot ze geuren en kleuren. Meng de yoghurt, tahin, citroensap en dille. Smeer de yoghurt uit op een schaal, leg de pompoen erop en bestrooi met de zaden en verse dille. Sprenkel er olijfolie over.
Meer recepten uit Een ode aan salades van Alice Zaslavsky:
– Frisgroen en boterzacht: salade met broccoli, spruitjes en beurre noisette
– Terug naar de wortels: geroosterde pastinaaksalade met amandeltarator
– Gouden dip: gegrilde paprika op feta-boterbonenpuree
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier