Piramide van eendenpastei met citrusvinaigrette
-
Moeilijkheid
Zeer gemakkelijk
Verbaas je gasten met dit kunstwerkje… Je kan de eendenpastei zelf maken of gewoon kopen. Construeer met pasteiblokjes en bladerdeeg vier piramides en lepel de vinaigrette errond. Versier met gemengde salade, kruiden en eetbare bloemen.
Ingrediënten
- 280 g eendenpastei
- 400 g bladerdeeg
- gemengde seizoensalade
Vinaigrette
- 3/6 room
- Sinaasappelsap (1/6)
- Citroensap (1/6)
- Sherryazijn (1/6)
Garnering
- Verse kruiden (dille, basilicum, koriander en co.)
- Eventueel enkele eetbare bloemen voor de afwerking
Bereiding
- Rol het bladerdeeg uit, prik het in met een vork en bak het in een oven van 220C. Rol tijdens het bakken het deeg enkele keren plat. Het goudbruin gebakken deeg uit de oven halen en laten afkoelen. Het deeg in 16 driehoeken snijden, deze met poedersuiker bestrooien en in een hete oven glaceren.
- Snijd de pastei in blokjes. Construeer met de pasteiblokjes en het bladerdeeg vier piramides en lepel de vinaigrette rond de bouwwerkjes. Versier met een gemengde salade, de kruiden en desgewenst enkele eetbare bloemen.
Zo maak je zelf eendenpastei
Wil je ook de eendenpastei zelf maken? Bedek dan de bodem en zijkanten van een terrine met plakken dungesneden spek of vet varkensvlees. De vulling maak je door een teentje knoflook te mengen met 30 g verkruimeld oud brood, een halve liter eendenbouillon, het gehakte vlees en de levers van een eend, 150 g in dobbelsteentjes gesneden rugspek, 100 g kalfsgehakt, 100 g ham, 2 gemalen kippenlevers, 30 g pistachenoten, 1 ei, een scheutje cognac en kruiden en specerijen (kruidnagel, nootmuskaat, cayennepeper, zout, peper).
Dek de vorm af met laurierblad en een plak spek of vet varkensvlees. Bak vervolgens de terrine met deksel anderhalf tot drie uur in een warmwaterbad in een voorverwarmde oven van 180° C. Haal daarna het deksel eraf en laat de terrine onder een met gewichten verzwaarde plank afkoelen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier