Pan con tomate met jamón is een gerecht uit het kookboek ‘Mediterraneo’ van Maxence Sys en Laurent Willems van restaurant Pulpo.
Voor 4 personen
- 300 g jamón Ibérico de Bellota, fijngesneden
- 1 pan de cristal, stokbrood of ciabatta
- 6 tomaten
- 20 g olijfolie
- Peper en zout
- 1/3 knoflookteen, geperst
- bieslook, fijngesneden
- enkele blaadjes basilicum
Bereiding
- Gril de sneetjes brood of ciabatta in de oven. Pas op dat ze niet aanbranden, dit kan snel gaan.
- Rasp de tomaten in een rasp op de grofste stand en vang alles op in een kom.
- Zeef de geraspte tomaten en laat het vocht eruit lekken.
- Voeg voor 350 gram geraspte en uitgelekte tomaten 20 gram olijfolie, een snufje peper, 3 gram zout en 1/3 knoflookteen toe. Kruid bij naar smaak.
- Dresseer de jamón volumineus op een schaal. Schep de tomatencompote op de toasten.
- Serveer met de rest van de tomaat en de toast apart. Werk de pan con tomate met jamón af met bieslook en basilicum.
Mediterraneo
Bij Pulpo in Sint-Denijs-Westrem serveren Maxence Sys en Laurent Willems mediterrane klassiekers en tijdens de lockdown verzamelden ze voor hun eerste kookboek Mediterraneo (uitgeverij Lannoo) hun favoriete gerechten van rond die zee. Pan con tomate is zo eenvoudig dat het bijna geen recept is, maar het is wel de Spaanse zomer op je bord, en meer moet dat soms niet zijn.
Jamón Ibérico de Bellota
Ibérico is de verzamelnaam voor een exclusief gekweekt varkensras met zwarte poten (pata negra) afkomstig van Zuidwest-Spanje. Er zijn verschillende kwaliteiten die je kunt herkennen aan de achternaam: jamón Ibérico de Bellota is de ‘echte’ pata negra, ham van varkens die vrij in de mediterrane bossen grazen en onder meer gevoed worden met bellotas (eikels van de kurkeik). De andere bekende Spaanse ham, serranoham, is van een ander varkensras, de cerdo blanco (het witte varken). Hij is iets budgetvriendelijker en minder exclusief.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier