Voor 4 personen

1 klontje boter

2 sjalotten, fijngesnipperd

2 teentjes look, fijngesnipperd

2 takjes tijm

50 g boekweit (als je geroosterde boekweit vindt, krijg je een extra diepe smaak)

1 glas witte wijn

250 g champignons, in kwartjes gesneden

150 g bospaddenstoelen naar keuze

1 klont boter

1 el olijfolie

1 liter kippen- of groentebouillon

1 el witte miso

Zeste van oe citroen of een partje citroen

Optioneel: 50 ml room, zachtjes opgeklopt (voor het serveren) of 2 el zure room

Bereidingswijze

1. Stoof de sjalotten en de look zacht in de boter. Voeg de takjes tijm en de boekweitkorrels toe. Blus met witte wijn.

2. Bak in een andere pan de champignons en daarna de bospaddenstoelen op een hoog vuur in boter en olijfolie (zo verbrandt de boter minder snel). Doe dit in een aantal keer: als je te veel champignons in één keer in de pan legt, gaan ze koken in hun eigen nat in plaats van krokant en bruin aan te bakken.

3. Houd 4 el van de gebakken paddenstoelen apart om straks je kom mee te garneren. De rest mag in de kookpot samen met de bouillon. Laat doorkoken tot de boekweit gaar is.

4. Voeg na het koken de lepel miso toe voor een extra hartige smaak.

5. Lepel de soep in kommen, werk af met de opzij gehouden paddenstoelen, de citroenzeste of een partje citroen en garneer eventueel elk bord soep met een lepel van de licht opgeklopte room of zure room.

Voor 4 personen1 klontje boter2 sjalotten, fijngesnipperd2 teentjes look, fijngesnipperd2 takjes tijm50 g boekweit (als je geroosterde boekweit vindt, krijg je een extra diepe smaak)1 glas witte wijn250 g champignons, in kwartjes gesneden150 g bospaddenstoelen naar keuze1 klont boter1 el olijfolie1 liter kippen- of groentebouillon1 el witte misoZeste van oe citroen of een partje citroenOptioneel: 50 ml room, zachtjes opgeklopt (voor het serveren) of 2 el zure roomBereidingswijze1. Stoof de sjalotten en de look zacht in de boter. Voeg de takjes tijm en de boekweitkorrels toe. Blus met witte wijn.2. Bak in een andere pan de champignons en daarna de bospaddenstoelen op een hoog vuur in boter en olijfolie (zo verbrandt de boter minder snel). Doe dit in een aantal keer: als je te veel champignons in één keer in de pan legt, gaan ze koken in hun eigen nat in plaats van krokant en bruin aan te bakken.3. Houd 4 el van de gebakken paddenstoelen apart om straks je kom mee te garneren. De rest mag in de kookpot samen met de bouillon. Laat doorkoken tot de boekweit gaar is.4. Voeg na het koken de lepel miso toe voor een extra hartige smaak.5. Lepel de soep in kommen, werk af met de opzij gehouden paddenstoelen, de citroenzeste of een partje citroen en garneer eventueel elk bord soep met een lepel van de licht opgeklopte room of zure room.