Punten scoren: zo maak je thuis de ultieme pizza margherita

© Anaïs Lesy

Journalist en nieuwsgierige hobbykok Jorik Leemans ging op zoek naar het perfecte recept voor de pizza margherita. Het resultaat van zijn onderzoek deelt hij hier met plezier.

De Italiaanse koningin Marghareta was verzot op de pizza in Italiaanse driekleur. Ook al heb je zelf geen Napolitaanse pizza-oven, kan je ook thuis een heerlijke pizza margherita bereiden. Het belangrijkste ingrediënt? Tijd.

Voor 6 pizza’s
1 kg bloem, type 00

600 ml water
25 g zeezout

9 g verse gist

1 blik gepelde tomaten

Zout naar smaak

3 bollen buffelmozzarella

Verse basilicum

Extra vergine olijfolie

1. Laat het zout oplossen in 550 ml water, roer goed door. In 50 ml lauwwarm water verkruimel je de gist zodat ook die oplost.

2. Doe ongeveer een derde van je bloem bij je gezouten water en meng. Voeg daarna het gistmengsel toe, samen met de rest van de bloem. Kneed het deeg gedurende 10 tot 15 minuten tot een elastische bal, eerst in je kom, nadien op een licht bebloemd werkblad.

3. Verdeel je deeg in porties van ongeveer 250 g en maak er mooie ronde bollen van. Bedek met een vochtige theedoek en laat zo’n acht uur rusten op kamertemperatuur. Laat ook meteen je mozzarella uitlekken in een vergiet of zeef in de koelkast.

4. Tijd voor pizza. Verwarm je (pizza)oven tot zo’n 250 à 300°C naar­gelang de capaciteit van je oven.

5. Plet met je handen de gepelde tomaten (het maakt niet uit als er iets grovere brokken tussen zitten) en voeg zout toe. Snijd je mozzarella in plakken van ongeveer één centimeter.

6. Corrigeer indien nodig je deeg opnieuw tot een mooie bol en druk die met je vingertoppen tot een platte schijf. (Online vind je daarvoor verschillende video’s terug.) Probeer daarbij niet te veel op de rand te duwen. Draai je deeg om en herhaal. Gebruik daarna de zijkanten van je handen om het deeg te stretchen tot een mooie ronde pizzabodem.

7. Beleg je bodem met de tomatensaus en enkele plakken mozzarella. Schuif de pizza op een bebloemde pizzaschep en plaats 4 à 5 minuten in de oven tot de mozzarella is gesmolten en de korst mooi is opgeblazen en lichtjes gebruind.

8. Werk af met basilicum en olijfolie en serveer.

Van heerlijke pasta al ragù tot de perfecte garnaalkroket: hier vind je alle Gerechtelijke Onderzoeken terug.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content