Mond vol Mexico: recept voor chilaquiles met kip

© Hubertus Schüler

Deze Mexicaanse klassieker is eenvoudig te maken, mits je de juiste ingrediënten weet te vinden. De smaak van deze chilaquiles con pollo is een tripje naar de speciaalzaak helemaal waard.

De gloednieuwe Knack Weekend Koken staat volledig in het thema van de authentieke Mexicaanse keuken. Een voorproefje krijg je met dit recept voor chilaquiles con pollo. Durf je experimenteren? Tover dit gerecht om in een Mexicaans luxe-ontbijt: Voeg na het kippenvlees en de saus ook een spiegelei toe aan elke portie.

Probeer tomatillo’s op de kop te tikken. Ook al kunnen groene of rode tomaten als vervanging dienen, de volle, originele smaak van deze salsa wordt alleen verkregen met tomatillo’s. Met rode tomaten krijgt de salsa uiteraard ook een andere tint.

Voor 4 personen
Voor de groene salsa:

700 g tomatillo’s (uit blik, of verse groene of rode tomaten)
1 medium ui
2 verse serrano-­pepers
Jalapeño’s of groene chilipepers
1 klein teentje knoflook
2 à 3 takjes koriander
3 el plantaardige olie
250 ml kippenbouillon
Versgemalen zwarte peper en zout
Voor de vulling:
250 g gaar kippenvlees
1 kleine ui
250 g queso fresco of feta
1 avocado
1 zak tortillachips
200 g zure room


1. Maak eerst de groene salsa. Verwijder het papierachtige omhulsel van de tomatillo’s en was de vruchten. Pel de ui en snijd hem in grote stukken. Was de chilipepers, maak ze schoon en verwijder indien gewenst de zaadjes. Leg alles in een kookpan met wat water, breng aan de kook en laat 5 minuten koken.

2. Pel intussen de knoflook en hak grof. Spoel de koriander, schud droog en hak grof. Leg de knoflook en de koriander in de kom van een keukenrobot. Voeg het mengsel van chili en tomatillo toe en mix alles glad.

3. Verhit de olie in een pan, schep er de dikke saus bij en laat al roerend 5 minuten garen. Giet er de bouillon bij, laat kort meekoken, kruid met peper en zout en zet opzij.

4. Snijd of trek voor de vulling het kippenvlees in kleine stukjes. Pel de ui en snijd hem in heel dunne reepjes. Verkruimel de kaas. Halveer de avocado, verwijder de pit, schep het vruchtvlees uit de schil en snijd het in schijfjes of blokjes.

5. Verdeel de tortillachips als onderlaag over bowls of borden. Beleg met het kippenvlees en giet er de pittige groene salsa over. Schik daarop de ui, de kaas en de avocado, schep er zure room op en serveer meteen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content