Mid-century cake: deze chocoladetaart serveerden Charles en Ray Eames aan hun gasten

© Bram Debaenst

De Deense Stine Liv Buur mag zich als Design Manager Classics in de rijke designarchieven van Vitra verdiepen. Knack Weekend vroeg haar om uitzonderlijk eens in de kookboeken van de meest iconische ontwerpers te duiken. Wat blijkt? Ze delen een zwak voor zoet.

Lucia Atwood bracht regelmatig een bezoekje aan haar beroemde grootouders, het designerkoppel Charles (1907-78) en Ray Eames (1912-88). Ze heeft talloze herinneringen aan tafelmomenten met hen. Zo benaderde Ray de tafel als een kunstwerk. Ze dekte hem altijd met bloemen, kleurrijk servies, tafelkleden en servetten met mooie dessins.

‘Eten was een serieuze zaak voor hen. Ze maakten er een erezaak van om een speciale leverancier te vinden voor kaas, brood, patisserie, groenten of fruit. De maaltijden met Charles en Ray waren met andere woorden altijd heerlijk, mooi gepresenteerd en leuk’, vertrouwde ze Stine Liv Buur ooit toe, Design Manager Classics bij Vitra. ‘Ray en ik deelden een liefde voor chocolade. Ze gebruikte het vaak als dessert of als snack, in de vorm van koekjes, cake of gewoon als snoep.’

Wanneer je het Eames House in Los Angeles bezoekt, kun je het kookboek Vienna Cooking van O. en A. Hess zien liggen. Het boek bevat tal van recepten waarop Charles en Ray zich voor hun etentjes baseerden. Een ervan is gemarkeerd met een handgeschreven notitie van Ray: deze Weense Schokoladentorte.

Voor 6 à 8 personen
Voor het deeg:
180 g roomboter op kamer­temperatuur
170 g pure chocolade
150 g griessuiker
8 eidooiers
8 eiwitten
96 g tarwebloem
Glazuur:
150 ml volle room
180 g pure chocolade
1 el roomboter

1. Warm de oven voor op 160°C.

2. Klop de eiwitten stijf en smelt de chocolade au bain-marie.

3. Klop de boter romig in een blender en voeg er voorzichtig de gesmolten chocolade aan toe.

4. Meng er nu de suiker onder en doe er de eidooiers al roerend één per één in. Strooi er de bloem bij en meng alles goed door elkaar.

5. Spatel het eiwit voorzichtig onder het beslag en stort het in een in­gevette cakevorm.

6. Bak de cake 1 uur op 160°C.

7. Hak de chocolade voor het glazuur fijn en doe in een mengkom. Breng de room aan de kook en giet over de chocolade samen met de boter. Laat het geheel vijf minuten rusten en roer tot een mooi egaal glazuur.

8. Haal de chocoladecake uit de oven en laat even afkoelen. Haal uit de vorm en overgiet met het glazuur. Werk af met poedersuiker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content