Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Deze week serveren we Grieks geïnspireerde lamsspiesjes met tzatziki, gepekelde groenten en platbroodjes, alles zelfgemaakt.
Het vooraf marineren van de lamsspiesjes – dat kan bijvoorbeeld ook in yoghurt – helpt om het lamsvlees sappig te houden tijdens het bakken. Dat is extra belangrijk wanneer je je vlees niet graag rosé, maar liever doorbakken eet.
Voor 4 personen
VOOR DE SPIESJES
600 g lamsfilet
3 el olijfolie
2 el citroensap
2 teentjes knoflook
1 tl komijn
1 tl paprikapoeder
2 tl gedroogde oregano
Peper en zout
VOOR DE TZATZIKI
250 g Griekse yoghurt
½ komkommer
1 teentje knoflook
1 el olijfolie
1 tl citroensap
3 takjes dille
Zout
VOOR DE GEPEKELDE GROENTEN
1 wortel
½ komkommer
1 rode ui
150 ml wittewijnazijn
1 el suiker
1 tl zout
1 kl mosterdzaadjes
1 blaadje laurier
1 kl gekneusde peperkorrels
VOOR DE PLATBROODJES
350 g bloem
7 g droge gist
2 tl suiker
1 tl zout
125 ml lauw water
75 ml melk
2 el olijfolie + 2 el olijfolie om in te smeren
1. Snijd de wortel en komkommer in reepjes en de rode ui in ringen. Breng de wittewijnazijn met 150 ml water, suiker en zout aan de kook. Voeg de mosterdzaadjes, peperkorrels en laurier toe. Giet het geheel over de groenten. Laat minstens 1 uur trekken.
2. Snijd het vlees in blokjes, meng met alle ingrediënten voor de marinade en laat het afgedekt 1 uur marineren. Prik het vlees op spiesjes.
3. Doe voor het platbrood de gist in de lauwwarme melk met het water en laat even staan om de gist te activeren. Maak een soepel deeg van de bloem met de suiker, het gistmengsel en de olijfolie. Kneed er het zout onder en laat het 1 uur afgedekt rijzen. Verdeel het deeg in bolletjes en rol die uit. Bak ze 2 minuten per kant in een hete, droge pan. Smeer de gebakken broodjes in met olijfolie.
4. Rasp de komkommer en laat uitlekken. Meng de uitgelekte komkommer met de yoghurt, olie, azijn en kruiden. Rasp er de knoflook onder. Laat intrekken in de koelkast.
5. Gril de lamsspiesjes 8 à 10 minuten. Het lamsvlees mag binnenin nog rosé zijn.
6. Serveer alles samen op een schaal met de broodjes, saus en groenten. Werk af met dille en peterselie.
Maak ook: Steak voor visliefhebbers: zo maak je tonijn met chimichurri en seldersalade