Laksa lemak is een kruidig soeprecept uit Singapore met kip en garnalen.
Voor 4 personen
- 1 kip in stukken
- 450 g ongepelde garnalen
- 2 el olie
- 4 dl kokosmelk ongezoet
- 170 g rijstvermicelli
- 170 g sojascheuten
- 6 sjalotjes, gepeld en fijngehakt
- zout
- 3 stengels citroengras, gehakt
- 2 teentjes knoflook, uitgeknepen,
- 4 cm gember, in plakjes
- 5 amandelen
- 3 ansjovisfilets
- 3 gedroogde rode chilipepers
- 1/2 kl kurkuma
- 1 kl gemalen korianderzaad
- 1 gehakte ui
- enkele blaadjes verse koriander
Bereiding
- Doe de stukken kip in een pan, zet ze onder water, breng het water aan de kook en laat alles 45 minuten pruttelen.
- Verwijder de pantsers en koppen van de garnalen. Haal de kip uit het kookvocht, verwijder het karkas en de botten, en doe deze terug in de bouillon. Voeg de pantsers en de koppen van de garnalen toe. Breng de bouillon opnieuw aan de kook en laat alles een halfuurtje sudderen. Zeef de bouillon.
- Week de rijstvermicelli 5 minuten in heet water tot de sliertjes zacht zijn (volgens de instructies op de verpakking). Giet af.
- Bereid de kruidenmengeling. Gebruik van het citroengras alleen de onderste 6 à 7 cm (de rest kan worden gebruikt om de bouillon te parfumeren). Verwijder het harde, buitenste blad en hak het malse gedeelte fijn. Vermaal het citroengras met de rest van de ingrediënten voor de kruidenmengeling (knoflook, gember, amandelen, ansjovis, chilipepers, korianderzaden, ui en kurkuma) in de blender tot een pasta.
- Doe wat olie in een grote pan, voeg de kruidenpasta toe en bak de mengeling al roerende gedurende enkele minuten. Voeg een halve liter gezeefde bouillon toe en verwarm al roerende tot tegen het kookpunt. Voeg de kokosmelk toe en breng al roerende aan de kook. Voeg de garnalen, het versneden kippenvlees, de sojascheuten, sjalotjes en een weinig zout toe.
- Leg een nestje vermicelli in elk bord, giet daar de kokendhete laksa lemak over en versier met korianderblaadjes.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier