Kom vol umami: gelakte paddenstoelen met bruine rijst
-
Moeilijkheid
Gemakkelijk
Nergens ter wereld worden de culinaire mogelijkheden van de bowl zo benut als in Azië. In de nieuwe editie van Knack Weekend Koken verzamelden we 75 van de lekkerste Aziatische gerechten-in een-kommetje. Deze bruine rijst met gelakte paddenstoelen is een voorsmaakje.
Dit recept voor gelakte paddenstoelen met bruine rijst maakt deel uit van de nieuwe editie van Knack Weekend Koken. Het boek is ingedeeld in 5 hoofdstukken: eenvoudige, snelle gerechten, frisse kommetjes voor warmere dagen, soulfood, recepten met de focus op specerijen, en gerechten met een hoog umamigehalte. Vanaf 22 februari te koop, o.a. via shop.knack.be.
Voor 4
300 g bruine rijst, gespoeld,
2 tl gochujang of zoete chilisaus
2 el rijstwijn of zoete sherry
2 el lichte sojasaus
2 tl suiker (1 tl als je chilisaus gebruikt)
1 el plantaardige olie
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 duimgroot stuk verse gember, in dunne reepjes
2 lente-uitjes, alleen het wit, in korte stukjes
½ rode paprika, in reepjes
400 g gemengde verse paddenstoelen (oesterzwam, shiitake…), grote exemplaren in schijfjes gesneden
50 g peultjes, in korte stukjes
2 el rauwe cashewnoten
versgemalen zwarte peper en zout
1 handvol verse koriander
1. Giet de rijst in een kookpan met zware bodem, voeg 400 ml koud water toe en kruid met een snufje zout. Breng aan de kook, zet het vuur laag, zet het deksel op de pan en laat 25 minuten koken, of tot de rijst gaar is.
2. Mix 5 minuten voor het eind van de kooktijd van de rijst de gochujang met de rijstwijn, de sojasaus en de suiker in een schaaltje tot een pasta.
3. Verhit de olie op een matig vuur in een wok of grote braadpan. Leg er de knoflook, de gember en de lente-ui in en roerbak ongeveer 1 minuut, tot het mengsel geurig wordt. Voeg de paprika, de paddenstoelen, de peultjes en de cashewnoten toe en roerbak 2 Ã 3 minuten op een hoog vuur, tot de paddenstoelen lichtbruin gebakken zijn. Voeg het gochujang-mengsel toe en schep goed om. Roerbak alles nog 1 Ã 2 minuten, tot alle groenten en paddenstoelen gelakt en kleverig zijn.
4. Verdeel de gekookte en uitÂgelekte rijst over bowls en schep op elke bowl een portie gelakte paddenstoelen en groenten. Werk af met de koriander en serveer meteen.
Meer recepten uit Knack Weekend Koken:
– De smaak van Thailand: vis met gebakken knoflook en citroengras
– Kruidige Vietnamese vleessalade: larb met met rundergehakt
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier