Kom vol texturen: zo maak je een gemengde salade met gefrituurde tortillarepen
-
Moeilijkheid
Gemakkelijk
Een salade hoeft niet saai te zijn, dat bewijst deze Mexicaanse ensalada. Deze kom vol frisse smaken, wordt extra opgeleukt door krokant gefrituurde tortillarepen.
De gloednieuwe Knack Weekend Koken staat volledig in het thema van de authentieke Mexicaanse keuken. Je vindt er onder andere dit recept voor ensalada de tortilla crujiente in terug.
De dressing bewaart goed in de koelkast. Maak gerust een dubbele of driedubbele portie, om altijd een lekkere dressing bij de hand te hebben.
Voor 4 personen
Voor de tortillarepen:
8 maistortilla’s (van ca. 15 cm diameter)
30 g Tajín kruidenmix (mix van gemalen gedroogde chilipepers, zeezout en limoen) of chilipoeder
200 ml plantaardige olie
Voor de dressing:
2 à 3 teentjes knoflook
2,5 el limoen- of citroensap
75 ml olijfolie
1 kl honing
½ kl gedroogde Mexicaanse of gewone oregano
1 mespunt zout
Voor de salade:
1 komkommer
400 g coeurs de boeuf
250 g gemengde sla
½ bosje radijzen
250 g lente-uien
1 klein bosje bladpeterselie
2 takjes tijm
1. Verhit de olie in een hoge pan tot 180°C.
2. Verwarm de kant-en-klare tortilla’s kort in een pan zonder vetstof. Snijd de warme tortilla’s in dunne reepjes van 5 mm en snijd de langste dwars in tweeën. Frituur ze goudbruin en krokant in de hete olie en laat ze uitlekken in een vergiet. Bestrooi ze met de kruidenmix en meng grondig.
3. Pel de knoflook voor de dressing en pers in een mengkom. Voeg het limoensap toe, meng en laat 10 minuten trekken.
4. Was de komkommer voor de salade en snijd hem in vier lange stukken. Verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees fijn. Was de tomaten, snijd fijn en verwijder de kroontjes. Was de blaadjes sla, schud ze droog en snijd of scheur ze in reepjes. Was en snijd de radijzen en lente-uien in schijfjes. Was de peterselie en de munt, schud ze droog en hak de bladeren grof. Leg al de ingrediënten in een grote mengkom.
5. Voeg de olijfolie, honing, oregano en het zout toe aan de knoflook en meng. Giet de dressing over de salade en meng. Verdeel er de tortillareepjes over.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier