Koffiecake met hazelnoten en espressoperen

© Getty

Voor 8 personen
  • 1 el bakpoeder
  • 3 eieren, gesplitst
  • 1 dl melk
  • 200 g suiker
  • 125 g boter, gesmolten
  • 200 g bloem
  • 200 g gepelde hazelnoten, geroosterd en fijngehakt
  • 1 el gemalen koffie
  • Voor de peren :
  • 4 stevige peren
  • 5 dl espressokoffie
  • 100 g suiker
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 el koffielikeur
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Klop het bakpoeder schuimig met de eierdooiers. Voeg de suiker, boter, bloem, hazelnoten, koffie en melk toe en roer alles goed door elkaar. Klop de eiwitten stijf en schep ze voorzichtig door het beslag. Doe het beslag in een ingevette en met bloem bestoven ronde springvorm van 20 cm diameter.
  2. Bak de cake 50 minuten tot hij mooi gerezen en goudbruin is. Laat de cake een tiental minuten rusten alvorens hem uit te draaien en verder te laten afkoelen.
  3. Doe intussen de koffie, suiker en het citroensap in een pan en breng aan de kook. Schil de peren, maar laat het steeltje eraan. Doe de peren in de siroop en dek de pan af. Laat 20 à 25 minuten zacht koken tot de peren zacht zijn.
  4. Haal de peren uit de siroop en laat de siroop inkoken tot ongeveer 1 dl overblijft. Voeg de koffielikeur toe en laat de siroop afkoelen. Giet de siroop over de peren en laat enkele uren trekken.
  5. Verdeel de cake in 8 porties en dien elke portie op met een halve peer, in kwarten gesneden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content