Italiaanse zondagsklassieker: zo maak je braciola
-
Difficulty
Easy
Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Deze week: braciola, de Italiaanse versie van onze blinde vink, en een klassieker die vaak geserveerd wordt tijdens de traditionele familiemaaltijd op zondag.
Een tip voor extra lekkere braciola: dit gerecht smaakt nóg beter de volgende dag.
Voor 4 personen
4 plakken rundvlees (rosbief), dun gesneden, ongeveer 150-200 g per stuk
4 sneetjes gedroogde ham
60 g paneermeel
20 g geraspte parmezaan + extra voor de afwerking
20 g geraspte pecorino
2 teentjes knoflook
½ bosje krulpeterselie
Peper en zout
500 g linguine
Handvol rucola
Voor de saus:
30 ml olijfolie
1 ui
2 teentjes knoflook
2 blaadjes laurier
1 kl oregano
Snuifje cayennepeper
1 el tomatenpuree
500 g tomatenpulp
100 ml rode wijn
500 ml runderbouillon
1. Hak de peterselie fijn. Meng in een kom met het paneermeel, de geraspte parmezaan, pecorino, peper en zout. Rasp er de knoflook bij en meng goed door elkaar.
2. Leg de plakken rundvlees op een snijplank en verdeel het kruidige paneermeelmengsel gelijkmatig over elk stuk. Leg er een sneetje ham op en verdeel er nog extra geraspte parmezaan over. Rol de plakken rundvlees op en zet ze vast met cocktailprikkers.
3. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de opgerolde rundvleesrolletjes aan alle kanten goudbruin. Haal ze uit de pan en zet aan de kant.
4. Pel en snipper de ui en knoflook, stoof enkele minuten in de olijfolie. Roer er de tomatenpuree onder en bak nog eens 2 minuten. Blus met de rode wijn en laat voor de helft inkoken. Giet er de tomatenpulp, bouillon, laurierblaadjes, oregano en cayennepeper bij. Leg de rolletjes in de saus en dek de kookpot af. Laat de braciola 1,5 uur op een zacht vuur pruttelen. Roer af en toe in de kookpot.
5. Kook de pasta gaar volgens de instructies op de verpakking. Schik de braciola op een schaal en werk af met een handvol rucola en extra parmezaan. Geef er de pasta bij.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier