Tegen de stroom in: gekonfijte zalm met citrusschijfjes als pronkstuk op je feesttafel
-
Difficulty
Easy
Ook een koud gerecht kan luxueus en feestelijk zijn: dat bewijst deze in olijfolie gekonfijte zalm. Bovendien kan je dit gerecht met gemak enkele uren op voorhand klaarmaken. Zo kan je je gasten stressvrij ontvangen.
Deze zalm kun je perfect vooraf garen en op kamertemperatuur serveren. De olijfolie blijft smakelijk en vloeibaar, ook als het gerecht afkoelt. De citrusschijfjes op de zalm zorgen ervoor dat de vis lekker sappig blijft, ook enkele uren nadat hij uit de oven komt. Ze zijn bovendien heerlijk fris en bitter. Je kunt ze gewoon mee opeten.
Voor 8 personen
1,75 kg zalmfilet, met vel
Olijfolie
Peper en zout
3 mandarijnen (onbespoten)
1 grote citroen (onbespoten)
VOOR DE GREMOLATA
1 handvol dille, de topjes geplukt van de steeltjes
35 g hazelnoten
1 citroen, de schil
1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Kies een ovenschaal waar je stuk zalm helemaal inpast (of snijd het in tweeën en leg de stukken naast elkaar in een compactere schaal). Schenk een geut olijfolie op de bodem en kruid met zout en peper. Leg hierop de zalm met de velkant naar onder. Kruid ook de bovenkant van de zalm met zout en peper.
2. Snijd de mandarijnen en citroen in heel dunne plakken (zo’n 2 millimeter) met de schil eraan. Haal de pitten eruit. Leg de citrusschijfjes dakpansgewijs over de zalm tot hij helemaal bedekt is. Schenk er ruim olijfolie over, tot er zo’n centimeter olie in de schaal staat.
3. Zet de vis in de voorverwarmde oven en laat hem 20 minuten garen. Maak intussen de gremolata door de hazelnoten te roosteren in een hete pan tot ze bruine plekjes krijgen en geuren. Laat ze afkoelen en hak ze grof. Haal met een dunschiller de schil van de citroen en snijd die reepjes in fijne julienne. Meng de citroenschilletjes met de dille en de noten, zet aan de kant.
4. Check na 20 minuten of de vis ook binnenin gaar is (elke oven is anders, de gaartijden kunnen erg variëren) en haal hem eruit als dat het geval is. Serveer de vis warm of laat hem afkoelen en dien hem op op kamertemperatuur. Besprenkel het gerecht net voor het eten met de gremolata.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier