In Een ode aan salades maakt de Australische kookboekenauteur Alice Zaslavsky korte metten met de suffe salade van de jaren negentig. Dit is haar recept voor Geroosterde pastinaaksalade met amandeltarator en chermoula.
Alice Zaslavsky: ‘Pastinaak is een typische verwaarloosde groente die alles heeft: een winterse uitstraling, zoete smaak en een goede textuur. In deze salade wordt hij gecombineerd met een opgeklopte tarator (een saus op basis van noten) en een dressing van chermoula. Gebruik je liever een andere groente? Dit recept werkt ook met pompoen of wortel.’
Meer weten over salades? Lees: Doe de groenten: 5 gouden regels voor een geslaagde salade
Voor 4 à 6 personen
VOOR DE GEROOSTERDE PASTINAAK
1 kg pastinaak, in repen gesneden
3 el olijfolie
½ tl komijnzaad
½ tl korianderzaad
½ tl kaneel
Zeezout en zwarte peper
VOOR DE OPGEKLOPTE AMANDELTARATOR
100 g blanke amandelen
2 uur geweekt
1 teentje knoflook
Sap van 1 citroen
60 ml water
2 el olijfolie
½ tl zeezoutvlokken
VOOR DE CHERMOULADRESSING
½ bosje koriander
½ bosje peterselie
1 teentje knoflook
1 tl komijn
½ tl gerookt paprikapoeder
Sap van ½ citroen
60 ml olijfolie
Zout naar smaak
VOOR DE AFWERKING
Handvol granaatappelpitten
2 el geroosterde amandelschilfers
Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de repen pastinaak met de olie, specerijen, zout en peper. Rooster 25-30 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Mix intussen de ingrediënten voor de tarator tot een gladde, luchtige saus. Mix de ingrediënten voor de chermoula tot een heldergroene dressing. Serveer de pastinaak op de tarator, besprenkel met chermoula en garneer met granaatappel en amandelen.
Meer recepten uit Een ode aan salades van Alice Zaslavsky:
– Frisgroen en boterzacht: salade met broccoli, spruitjes en beurre noisette
– Gouden dip: gegrilde paprika op feta-boterbonenpuree
– Salade op de rooster: pompoenmaantjes met dille-tahinyoghurt
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier