Focaccia voor 4 personen
- 200 g witte tarwebloem
- 50 g fijn griesmeel
- 16 cl lauw water
- 3 g gedroogde gist
- 2 el honing
- 2 rode uien
- 1 el gedroogde oregano
- 1 kl zout
- 2 takken rozemarijn
- 1 kl venkelzaadjes
- 1 kl nigellazaad
- 30 g geraspte parmezaan
- 10 cl olijfolie
- 100 g mascarpone
- 10 cl volle vloeibare room
- 2 snuifjes geraspte nootmuskaat
- 2 el oude balsamicoazijn
- versgemalen peper en fleur de sel
Bereiding
- Meng in een schaaltje de gist met het lauwe water en 1 koffielepel honing en laat 10 minuten rusten.
- Meng in de keukenrobot de bloem, het griesmeel, de oregano en het zout. Voeg het gistmengsel toe en kneed 3 à 4 minuten. Leg de deegbal in een kom, dek af met een schone handdoek en laat 1 uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Pel de uien en snij ze in vieren. Maak de rokken grof los en verdeel ze over de bakplaat. Klop de rest van de honing op met 6 cl olijfolie en giet over de uien. Kruid met peper en fleur de sel, meng goed en zet 20 minuten in de oven. Haal ze uit de oven. Verhoog de oventemperatuur tot 250°C.
- Giet de room in een metalen mengkom en zet 5 à 10 minuten in de diepvriezer.
- Rol het deeg op een vel bakpapier met de deegrol uit tot een dikke rechthoek. Bestrooi met de Parmezaanse kaas, de venkelzaadjes en de zwarte komijn en besprenkel met een scheutje olijfolie. Verdeel er de uien over en bak 12 à 15 minuten in de oven.
- Klop de ijskoude room stijf, voeg de mascarpone toe en klop samen op. Strooi er de nootmuskaat over.
- Leg de focaccia uit de oven op een serveerschaal en pluk er de blaadjes van de oregano over. Snij in stukken en serveer met de slagroom en druppels oude balsamicoazijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier