Fika met fluffy deeg en aromatisch kaneel: zo bak je Zweedse kaneelrollen

Zo maak je een Zweedse kaneelrol © Unsplash

Ontdek hier het recept voor de enige echte Zweedse kaneelrollen.

VOOR HET DEEG
100 g volle roomboter (eventueel plantaardig)
2 dl volle melk (eventueel plantaardig)
1 tl zout
250 g sterke
Witte bloem (liefst tipo 00)
250 g gewone witte bloem
30 g verse gist
1 tl versgemalen kardemom
4 el suiker, 2 eieren (vervang eventueel door wat extra plantaardige melk)
1 à 2 el arachideolie
VOOR DE TOPPING
75 g volle roomboter (eventueel plantaardig) – op kamertemperatuur
100 g suiker

2 tl versgemalen kaneelpoeder
1 ei, opgeklopt (vervang eventueel door een scheutje plantaardige melk)

1. Verhit de roomboter met de melk en het zout tot de boter net is gesmolten. Zet apart en laat een beetje afkoelen. Los de gist hierin op.

2. Zeef de twee soorten bloem in een grote kom en voeg hier de kardemom en de suiker aan toe.

3. Maak een putje in de bloem en klop hier de eieren in. Giet er de lauwe melk met boter en gist bij. Blijf roeren tot je een stijf, kleverig deeg hebt.

4. Bestrijk het werkvlak met olie. Stort het deeg hierop uit. Kneed met je handen gedurende minstens vijf minuten, of tot het zachter, elastischer en minder plakkerig is. Voeg zeker geen extra bloem toe, maar wees geduldig.

5. Vorm het deeg tot een bal en leg het in een licht ingevette kom. Dek af met een schone theedoek en laat op kamertemperatuur 1 uur rijzen tot het in volume verdubbeld is, of zet het deeg een nacht in de koelkast tot het eveneens in volume is verdubbeld.

6. Maak nu de topping. Meng de zachte boter met de helft van de suiker en de helft van het kaneelpoeder. Meng de rest van de suiker met de rest van het kaneelpoeder en houd apart.

7. Stort het deeg op een bebloemd werkvlak en rol het met een deegrol uit tot een rechthoek van 24 x 36 cm. Verdeel het botermengsel gelijkmatig over het deeg. Gebruik een spatel.

8. Rol het deeg nu op tot een lange cylinder. Snijd het in 12 gelijke plakken.

9. Neem een rechthoekige bakvorm (of muffinvorm) en vet die licht in. Leg de plakjes deeg naast elkaar in de vorm. Dek af met een schone theedoek en laat opnieuw 1 uur rijzen op kamertemperatuur (of enkele uren in de koelkast).

10. Verwarm de oven tot 180 °C. Bestrijk de bovenkant van de rolletjes met losgeklopt ei (of plantaardige melk) en bestrooi met de rest van het suiker-kaneelmengsel. Zet 12 minuten in de oven, of tot de kaneelrollen mooi goudbruin zijn.

Shortcut?

1. Gebruik kant-en-klaar bladerdeeg.
2. Vervang het deeg door opgevouwen tortilla’s.
3. Bestrijk het deeg met kant-en-klare karamelsaus in plaats van de suiker- en botermengeling en voeg daar kaneel aan toe.

7 x anders

1. Meng gestoomd en geplet vruchtvlees van een pompoen (of van zoete aardappelen) met gekaramelliseerde boter, bruine suiker en kaneel. Gebruik dit als vulling van de kaneelrol en werk af met grof gesneden walnoten of pecannoten.
2. Leg gebakken plakjes ontbijtspek op het deeg voor je het oprolt en in rondjes snijdt. De mix van zoet en hartig is perfect bij het ontbijt.
3. Voeg een dun laagje appelmoes toe aan de vulling.
4. Bestrijk het deeg met choco voordat je de vulling erover verdeelt. Werk eventueel af met fijngesneden hazelnoten.
5. Voor de durvers: maak een spicy kaneelrol met geraspte cheddar en een beetje pikante saus (zoals sambal oelek of sriracha).
6. Ben je een zuurdesembakker? Voeg dan zuurdesem toe aan het deeg in plaats van commerciële gist. Je kaneelrollen krijgen daardoor een diepere, pittigere smaak.
7. Maak een reuzenkaneelrol in de vorm van een cake. Snijd het gevulde deeg niet in plakjes, maar rol het op in zijn geheel en schik als een slakkenhuis in een cakevorm.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise