1/2 kg fava’s *
2 gehakte uien
zout en peper
3 el extra vierge olijfolie
*Anders dan in de meeste landen rond de Middellandse Zee wordt in Griekenland met fava niet de tuinboon (vicia faba) bedoeld, maar de gepelde en gesplitte erwt van de lathyrus sativus. Fava’s zijn te koop in speciaalzaken en in Griekse winkels.
Bereiding
1. Doe de fava’s in een kookpan samen met de ui, een greepje zout en de olie. Overgiet met ongeveer 1 liter water. Kook gaar op laag vuur, zonder deksel, tot de erwten smeuïg worden. Het water is dan bijna helemaal uitgekookt. Roer voor het einde van de kooktijd geregeld om, zodat de puree niet aan de bodem kleeft.
2. Schep in een schaal en laat afkoelen. Kruid met peper en overdek de puree met een dun laagje extra vierge olijfolie (in Kreta is dat een flinke laag).
3. Geef er citroensap bij, geroosterd brood en fijngesnipperd uiengroen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier