Een dip in de Marokkaanse keuken: taktouka van paprika en tomaat

© Leen Wouters, Studio Green Jack


Hakim Chatar: ‘Taktouka is een Marokkaans gerecht dat gemaakt wordt van geroosterde paprika’s en tomaten, die vervolgens gepureerd worden tot een smakelijke saus. Het wordt meestal geserveerd als bijgerecht of als dip met brood. Het is een populair gerecht in de Marokkaanse keuken omdat het makkelijk klaar te maken is én heerlijk smaakt. Je kunt het zowel koud als warm eten.’

Voor 4 personen

3 rode paprika’s, 3 tomaten
2 el olijfolie
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 tl paprikapoeder
1 tl komijnpoeder
Zout, naar smaak
Wat verse koriander of peterselie, fijngehakt (naar keuze)

1. Verwarm de grill op een middelhoog vuur.

2. Was de rode paprika’s en tomaten grondig en dep ze droog.

3. Leg de paprika’s en tomaten op de grill en rooster ze aan alle kanten tot de schil geblakerd is en de groenten zacht worden. Dat duurt meestal 10 tot 15 minuten voor de tomaten en 15 tot 20 minuten voor de paprika’s.

4. Haal de geroosterde groenten van de grill en leg ze in aparte kommen. Dek de kommen af met plasticfolie en laat de groenten ongeveer 10 minuten ‘zweten’. Dat helpt om de schil gemakkelijker te verwijderen. (Of doe zoals ik het heb geleerd: steek ze in een plastic zak en sluit goed af.)

5. Verwijder voorzichtig de schil van de geroosterde paprika’s en tomaten en snijd ze in kleine stukjes.

6. Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak die kort tot hij geurig is, maar niet verbrand.

7. Voeg de stukjes geroosterde paprika en tomaat toe aan de pan. Bak ze gedurende 5 à 7 minuten, tot ze zacht zijn.

8. Voeg het paprikapoeder, komijnpoeder en zout toe aan de groenten. Roer goed door en laat nog een paar minuten sudderen.

9. Haal de pan van het vuur en laat een beetje afkoelen.

10. Serveer de taktouka warm of op kamertemperatuur, indien gewenst gegarneerd met gehakte verse koriander of peterselie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content