Een zomerse picknick is niet compleet zonder een grote kan limonade of punch. Je gezelschap echt verrassen doe je door je eigen shrub te maken van seizoensfruit en er deze pittige punch mee te brouwen.
Deze eenvoudig te maken smaakmaker is ideaal om een overschot aan fruit in te verwerken en bewaart ook goed: gekoeld kan een afgesloten fles tot een jaar gedronken worden.
500 g rode vruchten (aardbei, framboos, blauwe bes)
200 g witte suiker
150 g donkerbruine suiker
400 ml ciderazijn
Enkele takjes munt
1 onbehandelde citroen in schijfjes
Eventueel gin of mescal
1. Snijd de kroontjes van de aardbeien. Spoel het fruit. Doe het in een mengkom. Neem een handvol fruit apart voor de afwerking.
2. Voeg de suiker bij het fruit en plet kort met een vork of pureestamper. Dek af met vershoudfolie en zet 12 tot 24 uur in de koelkast.
3. Haal uit de koelkast, voeg de azijn toe. Neem een fijne zeef en giet het mengsel erdoor. Gebruik een lepel om alles door te duwen tot enkel de pitjes en schilletjes achterblijven. Roer goed door en giet in een fles.
4. Neem een karaf of kan en vul met water, ijsblokjes en het apart gehouden fruit. Voeg de shrub toe volgens de ratio 1:6 of 125 ml rode shrub op 750 ml water.
5. Serveer in een hoog glas met ijs, enkele blaadjes munt, een schijfje citroen en een grote jigger (40 ml) gin of mescal.
Meer picknickrecepten:
– Breng kleur en crunch naar de picknick: salade van gekookte granen met rode biet en pecannoten
– Voor de zoete zomeravond: nectarines met romige mascarpone en koekjescrunch
– Pronkstuk op de picknick: varkensrollade met persillade en radicchio met prinsessenboontjes
– Samen brood breken: neem deze chopped fattoush mee naar de volgende picknick
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier