De herfst in een taartvorm: zo maak je pompoen-kardemomcake met kwark en pecannoten
-
Difficulty
Easy
Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Deze week berusten we in de herfst dankzij deze geurige pompoen-kardemomcake met kwark en pecannoten.
Bewaar het restje pompoenpuree als vulling voor bijvoorbeeld een ovenpasta of lasagne. Diepgevroren blijft de puree drie maanden goed.
Voor 4 personen
1 pompoen naar keuze (bijvoorbeeld butternut)
150 g bloem
100 g suiker
80 ml zonnebloemolie
2 eieren
100 g plattekaas
1,5 tl bakpoeder
1 tl gemalen kardemom
1 tl gemalen kaneel
1/2 tl gemalen nootmuskaat
1/4 tl zout
1 tl vanille-extract
50 g pecannoten, grofgehakt
EXTRA:
Cakevorm (diameter: 20 cm)
1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de pompoen en snijd hem in gelijke stukken. Overgiet die met olijfolie en kruid met peper en zout. Rooster 20 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de pompoenstukken uit de oven en mix ze glad in een blender. Laat de pompoenpuree afkoelen en houd er 200 gram van apart.
2. Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C. Vet een kleine cakevorm in of bekleed hem met bakpapier. Zeef de bloem, het bakpoeder, de kardemom, de kaneel, de nootmuskaat en het zout samen in een kom. Zet apart. Klop, in een andere grote kom, de suiker en eieren tot een licht en luchtig mengsel. Voeg de olie en het vanille-extract toe en mix flink. Voeg daarna ook de 200 gram pompoenpuree en de plattekaas toe en meng alles goed tot een egale massa.
3. Voeg de droge ingrediënten beetje bij beetje toe aan de natte ingrediënten en meng alles goed onder elkaar. Bewerk het beslag echter niet te veel om een luchtige cake te behouden. Voeg de helft van de gehakte pecannoten toe aan het beslag en roer ze er voorzichtig door.
4.Giet het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake in de voorverwarmde oven 30 à 35 minuten, of tot een satéprikker die je in het midden steekt er schoon uitkomt. Laat de pompoen-kardemomcake tien minuten in de vorm afkoelen voordat je hem op een rooster stort om volledig af te koelen. Serveer met extra plattekaas en de overige pecannoten.
Lees ook: Bella chowder: recept voor soep van amandelschelpen en chorizo
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier