Dit recept voor citroen-maanzaadcake komt uit De Citrusbijbel. In dit recente kookboek verzamelde culinair redacteur Julia Hulleman 230 recepten waarin citrusvruchten een bepalende rol spelen.
Meer weten over de Citrusbijbel? Van meyercitroen tot minneola: waarom citrusvruchten zo bijzonder zijn en hoe je ze correct gebruikt
Voor 10 personen
210 g witte basterdsuiker
Sap en geraspte schil van 2 biocitroenen + extra geraspte schil om te bestrooien
160 ml zonnebloemolie
3 eieren
240 g Griekse yoghurt (10% vet)
290 g bloem
3 tl bakpoeder
2 el maanzaad + extra om te bestrooien
Eetbare viooltjes, om te garneren (optioneel)
Zout
EXTRA
Rechthoekige bakvorm van ca. 30 cm lengte
1. Verwarm de oven voor tot 175 °C. Bekleed de bakvorm met bakpapier.
2. Meng de basterdsuiker met de citroenrasp, de zonnebloemolie en de eieren in een kom met een garde tot een glad mengsel. Voeg de yoghurt en het citroensap toe en klop er kort doorheen.
3. Zeef de bloem en het bakpoeder erover en spatel samen met het maanzaad door het beslag.
Schenk het beslag in de bakvorm en bak de cake 45 minuten in de oven, of tot de cake goudbruin en stevig in het midden is.
4. Haal de cake uit de oven. De cake zal waarschijnlijk wat opgebold zijn, leg dus eventueel een vel bakpapier, een bakplaat en iets zwaars op de cake om de bovenkant mooi plat te maken. Laat helemaal afkoelen.
5. Maak intussen de frosting. Klop de slagroom en de poedersuiker met een mixer stijf. Voeg de roomkaas toe en klop door tot een stevige substantie. Schep de frosting in een spuitzak en knip er een breed puntje vanaf.
6. Snijd de cake in de lengte door en daarna in 10 brede repen. Spuit in een zigzaggend patroon de frosting over de repen, bestrooi met wat citroenrasp en maanzaad en garneer eventueel met eetbare viooltjes.
Meer recepten uit de Citrusbijbel:
– Smaken die perfect verstrengelen: pulpo met citroen-dragonboter
– Als de kleuren van het bord spatten: gegrilde bosuien met grapefruit en chorizo