Carciofi alla Giudia is een specialiteit uit de Joods-Romeinse keuken en een klassieker als aperitiefhapje, bij- of groentegerecht over heel Italië.
Voor 4 personen
- 8 artisjokken van het type romanesco (zonder hooi, zonder stekels)
- 4 teentjes knoflook
- 1 bosje bladpeterselie
- enkele stengels mentuccia (Italiaanse munt )
- peper
- zout
- 7 à 8 dl olijfolie
Bereiding
- Peterselie en munt fijn snijden. Knoflook in kleine stukjes hakken. De artisjokken schoonmaken, maar enkele harde blaadjes laten zitten. Met de duim en de wijsvinger de vrucht openen en binnenin bestrooien met peper en zout. De holte opvullen met het mengsel van knoflook, peterselie en mentuccia.
- De artisjokken in een kookpot doen met bijna kokende olijfolie (± 3 cm). Wanneer de buitenkant van de artisjokken goudbruin gebakken is, enkele druppels water toevoegen, zo worden de bladeren opnieuw knapperig. Zodra de artisjokken gaar zijn, ze uit de olie halen en warm opdienen.
Carciofi alla Giudia wordt op sommige plaatsen in Italië ook zonder het mengsel van knoflook, peterselie en mentuccia klaargemaakt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier