In Een ode aan salades maakt de Australische kookboekenauteur Alice Zaslavsky korte metten met de suffe salade van de jaren negentig. Dit is haar recept voor broccoli en spruitjes met bruine boter en pecorino.
Alice Zaslavsky: ‘De chique Franse naam voor bruine boter is beurre noisette, die verwijst naar hazelnootbruin, en daarom zijn hazelnoten hier een passend extraatje. Heb je alles onder controle in de keuken, dan kun je de broccoli koken terwijl de spruitjes stomen zodat ze tegelijk klaar zijn.’
‘Je kunt de salade verrijken met granen of peulvruchten – erwtjes, groene asperges en tuinbonen zijn allemaal welkome aanvullingen. Omdat de dressing boter bevat, kun je die het beste warm opdienen. Olijfolie is ook een optie als je een zuivelvrije of koude versie wilt maken.’
Meer weten over salades? Lees: Doe de groenten: 5 gouden regels voor een geslaagde salade
Voor 4 à 6 personen
1 broccoli, in roosjes
250 g spruitjes, gehalveerd
Zout naar smaak
VOOR DE BRUINE BOTER
50 g boter
1 teen knoflook, in plakjes
Blaadjes van 1 takje salie
VOOR DE AFWERKING
50 g geraspte pecorino
Citroenrasp
Zwarte peper
Kook broccoli en spruitjes beetgaar in gezouten water. Smelt boter op een middelhoog vuur tot hij bruin wordt, voeg knoflook en salie toe en bak kort. Giet de groenten af en meng met de boter. Serveer met pecorino, citroenrasp en peper.
Meer recepten uit Een ode aan salades van Alice Zaslavsky:
– Terug naar de wortels: geroosterde pastinaaksalade met amandeltarator
– Gouden dip: gegrilde paprika op feta-boterbonenpuree
– Salade op de rooster: pompoenmaantjes met dille-tahinyoghurt